KORONA POBUNA: Države Evropske unije neće KOVID PASOŠE!

Autor:

Vesti

14.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada je do juče izgledalo da će ideja o uvođenju KOVID pasoša, kao uslova za putovanja po Evropi, proći glatko, situacija se preko noći promenila. Nakon što je zvanično potvrđeno da će lideri EU 21. januara održati video-samit na kom će glavna tema biti upravo ovi pasoši (evropski sertifikat o vakcinaciji, kako su ga nazvali), grupa država oštro se tome usprotivila.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je da ne smatra da je dobra ideja korišćenje potvrde o vakcinaciji protiv KOVID-19 za putovanja evropskih građana. Kako je upozorio, to bi otvorilo veliki prostor za diskriminaciju. Prema pisanju rumunskih i medija iz nekih drugih država, Johanisa, odnosno Rumuniju, na sastanku 21. januara podržaće Mađarska, Bugarska, Poljska i verovatno još neke države.

- Mi u Bukureštu verujemo da bi trebalo da postoji potvrda o vakcinaciji, ali se ona mora koristiti isključivo iz medicinskih razloga, a ne u neke druge svrhe - poručio je rumunski predsednik na konferenciji za novinare, naglašavajući da nikako nije protivnik vakcinacije i da će i sam sutra pred kamerama primiti vakcinu.

Mediji spekulišu da iza Grčkog zahteva o uvođenju pasoša stoji Angela Merkel

 

POZADINA ZAHTEVA

Podsetimo, iz Brisela je potvrđeno da će se raspravljati o uvođenju KOVID pasoša nakon pisma grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, koji je to izričito zahtevao. Ono što, međutim, pominju pojedini mediji, pozivajući se na informacije iz sedišta EU, jeste da iza tog zahteva u stvari stoji Nemačka.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Putin: Ruska najbolja na svetu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da misli da je ruska vakcina protiv koronavirusa najbolja na svetu. On je istakao da su prednosti ruske vakcine očigledne i da su potvrđene u praksi.

Prema njegovim rečima, nijedan drugi sličan preparat ne pokazuje toliki nivo zaštite i bezbednosti kao ruska vakcina.

Ukoliko je to tačno, ističu pomenuti izvori, postoji opasnost od produbljivanja rascepa na istočni i zapadni deo EU, koji postoji i po nekoliko drugih pitanja.

Ko traži pasoše

- Nemačka

- Grčka

- Velika Britanije

- Danska

- Belgija

- Holandija

- Litvanija

Ko je protiv

- Rumunija

- Bugarska

- Mađarska

- Poljska

- Švedska

- Malta

O KOVID pasošima, inače, govori se već duže vreme, ali je konkretizacija takve ideje počela otkako su vakcine postale dostupne. Tako je pre nekoliko dana Danska, kao prva u EU, zvanično objavila da će izdavati ovakve sertifikate. U međuvremenu veći broj avio-kompanija saopštio je da najozbiljnije razmatra da to bude uslov za ulazak u njihove avione. Takođe, Britanci, koji, doduše, više nisu deo Unije, dele vakcinisanim građanima neku vrstu specijalnih propusnica koje im omogućavaju ulazak u prodavnice, tržne centre, pabove...

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Dr Jovanović: Svejedno je koju ćete da primite

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije jeste potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/ N. ANĐIĆ
Srđa Janković

Dr Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine - "Fajzerova" i ruska sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi, efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

- Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje, pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima određeni cilj - ističe Jovanovićeva.

Ako nam je za utehu, ukoliko KOVID pasoša i bude, interesovanje za vakcinaciju u Srbiji je iznad očekivanja, pa će veliki deo građana bez problema moći da putuje van zemlje i u tom slučaju. Za tri dana, otkako je počelo prijavljivanje preko portala eUprava, za vakcine se prijavilo više od 200.000 ljudi. Kad prijavljivanje bude omogućeno i telefonom, ta brojka će znatno porasti.

Dobacivač, čiča iz "Ko to tamo peva". Tekst: "Dalje nećete moći..."

JAVLJAJU SE I MLADI

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ga raduje što se dosta mladih prijavljuje i pohvaljuje sve koji su shvatili da je vakcinacija civilizacijska tekovina koja je spasla milione života.

Srđa Janković: Ko se vakciniše, a ima koronu, to mu neće ni pomoći ni odmoći

Imunolog Srđa Janković izjavio je da nema dokaza da je neka vakcina protiv koronavirusa bolja od druge, ali da su sve bezbedne. On je rekao da svaka od njih štiti i može značajno da pomogne, a da će, kada se dokaže da je neka vakcina bolja od druge, to ući u protokole.

- Ovo su za sada samo pretpostavke. To što sam primio "Fajzerovu" vakcinu, ne znači da njoj dajem prednost, već da je bila prva dostupna mojim kolegama u Tiršovoj. Primio bih i svaku drugu da je bila tada dostupna - naglasio je Janković.

Kako je rekao, oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor, međutim, neće ni odmoći.

- Osoba će se razboleti od korone, ali naravno nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti, osim što ona neće moći da pomogne - objasnio je Janković.

- Ono što je sigurno jeste da niko ko se prijavio za vakcinu neće ostati bez nje - kategoričan je Đerlek.

Novi soj ima 14 mutacija, ali vakcine ipak deluju

Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne deluju na novi soj KOVID-19, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ovo pitanje, izjavila je juče predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnović.

- Velika Britanija je izvestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne - rekla je zvaničnica SZO.

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija, od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.

Bitno je, takođe, i da će, ako vakcinacija bude uslov za putovanja, moći da se putuje bez obzira na to koju je vakcinu neko primio. U Srbiji su trenutno dostupne "Fajzerova" i ruska vakcina sputnjik-V, uskoro stiže kineska, a sledećeg meseca i "Modernina" i "Astrazenekina".

U Srbiji umrlo još 25 ljudi

zaraženo 2.267

(125 više nego dan ranije)

testirano  12.889

(434 manje nego dan ranije)

umrlo 25

ukupno umrlo 3.664

na respiratoru 189

(isto kao dan ranije)

hospitalizovano 5.503

(51 manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading