KREĆE ŠKOLA! Odgovori na sva važna pitanja - Koliko traju časovi i da li možete da se opredelite SAMO ZA ONLAJN!

Autor: Blic, Republika

Vesti

12.01.2021

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastava u drugom polugodištu odvijaće se po istom principu kako su osnovci i srednjoškolci krenuli od septembra. U Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj model ostati dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje nastave, odnosno ono na koje smo navikli - đaci u učionicama. To prvenstveno zavisi od kretanja krive broja zaraženih.

RepublikaFoto: Tanjug

Važna informacija za roditelje je i da i dalje ostaje opcija da se đaci opredele da školu pohađaju isključivo onlajn, a roditelji u tom slučaju pravo ostvaruju uz obrazloženje školi o razlozima zbog kojih su se odlučili za nastavu na daljinu.

Sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je definitivno precizirano kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu održan je danas.

 Ovo je 5 ključnih stvari koje je potrebno da znate o drugom polugodištu koje počinje 18. januara.

1.MLAĐI OSNOVCI

- Najmlađi đaci od prvog do petog razreda osnovne škole nastavu pohađaju kao i do sada, svakodnevno u učionicama.

2.STARIJI OSNOVCI

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet. Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombionavanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

3.SREDNJOŠKOLCI

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. Diskutabilno je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoškolaca. Razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinaciju dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljeno da ostane kako je bilo. Razlog je smanjivanje mogućnosti transmisije virusa kovid 19 jer se srednjoškolci više kreću, izlaze… ali i zbog same organizacije predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

4.ČASOVI

Svi časovi su skraćeni i traju 30 minuta.

5.ISKLJUČIVO ONLAJN

I u drugom polugodištu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazloženjem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

Koliko je nastavnika zaraženo koronom?

Jedno od važnih pitanja koje zanima roditelje osnovaca i sređnjoškolaca tiče se i širenja zaraze kovida 19 među nastavnim osobljem. Ministarstvo prosvete je u više navrata ukazivalo da obrazovne ustanove nisu mesta masovne trasmisije virusa. Ipak, kakvo je sada stanje?

Koliko je učitelja i profesora trenutno zaraženo koronom i može li to uticati na nesmetano odvijanje nastave?

- Ukupno 160 nastavnika u Osnovnim školama trenutno ima kovid, a 59 u srednjim školama - kažu u Ministarstvu prosvete

Kako dodaju, ove brojke ne ugrožavaju održavanje nastave.

Ružić: Mere ostaju na snazi!

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je za "Blic"  da je svakoj odluci cilj da đaci dobiju adekvatno obrazovanje u uslovima epidemije.

- Svima želim da budu zdravi i da učenje bude zadovoljstvo – kaže Ružić.

On dodaje da epidemiološke mere ostaju na snazi i poziva sve da ih se pridržavaju, kako bismo se što pre vratili normalnom životu, a time i nastavi na koju smo navikli.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading