VANREDNE ODBRANE OD POPLAVA: Poplavni talas iz Bugarske i sa KiM preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.01.2021

07:38

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama "Južna Morava-Vranje" i "Nišava-Niš", saopšteno je iz JVP "Srbijavode".

Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici "Nišava-Niš, Dimitrovgrad" i na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12.

Sve službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća na čelu sa direktorom JVP "Srbijavode" Goranom Puzovićem, su na terenu, prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mere u cilju sprečavanja plavljenja područja.

U Nišu, Pirotu, Dimitrovgradu i Vranju su održani Krizni štabovi, gde su utvrđene hitne sanacione i preventivne mere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju.

Poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije.

Službe JVP "Srbijavode" uvode dežurstva na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, kako bi u skladu sa hidrološkom situacijom angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

- Pošto se poplavni talas polako pomera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gde je zabeležen porast nivoa reke Morave su takođe naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbedni - istakao je direktor JVP "Srbijavode" Puzović.

Poplave na jugu Srbije, vanredno u više opština

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale na jugu Srbije, poplavljena su brojna domaćinstva i oranice, a vanredna situacija je proglasena u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu.

Poplave su pogodile i Kosovo i Metohiju, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM najavila je da će uputiti pomoć porodicama pogođenim tom nepogodom.

Komentari (0)

Loading