Arheolozi otkrili 11 izgubljenih gradova na Kopaoniku i Radanu

Autor: b92.net, Republika

Vesti

11.11.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolozi Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda nastavili su arheološka istraživanja u opštini Kuršumlija, koja se sprovode svake jeseni već pet godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Arheolozi su evidentirali oko 140 lokaliteta iz različičitih vremenskih epoha

Oni su do sada otkrili 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i na Radan planini. Za pet gradova koji su otkriveni oko Lukovske banje do sada se nije znalo. 

Arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da tih pet gradova još predstavljaju misteriju i da su potrebna opsežnija arheološka istraživanja kako bi se saznalo više o njima. 

- Ti gradovi nisu bili evidentirani na arheološkoj mapi Srbije. U pitanju su utvrđeni gradovi na vrhovima planinskih venaca, oko Lukovske banje. Ono što sada možemo da pretpostavimo je da ti gradovi imaju veze sa nekakvom delatnošću na tom prostoru, najverovatnije sa rudarstvom - kazala je Kuzmanović Cvetković. 

Na pojedinim mestima, u podnožjima utvrđenih gradova, arheolozi su pronašli ostatke naselja, koji ukazuju da se tu živelo od praistorije do srednjeg veka. 


Arheolog Narodnog muzeja iz Beograda Emina Zečević rekla je da dosadašnja arheološka otkrića na čitavoj teritoriji opštine Kuršumlija, u potpunosti menjaju dosadašnja saznanja o istoriji tog kraja. 

- Sve ovo što smo pronašli i otkrili gotovo u potpunosti menja ono što smo do sada znali. Na primer, sada znamo da je ovaj kraj, današnja kuršumlijska sela i čitava okolina, bila daleko naseljenija u odnosu na danas, ali i mnogo bogatija - kazala je Zečević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading