EKSKLUZIVNI INTERVJU! Direktor policije Vladimir Rebić: Nema nedodirljivih i neće ih biti

Autor:

Vesti

04.01.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godina koju je pojela korona 2020. bila je veliki izazov za sve, pa i za policiju. Osim redovnog posla, morala je da se bavi i kontrolom poštovanja mera karantina i zabrane okupljanja i rada ugostiteljskih objekata.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladimir Rebić

Ipak, u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf direktor policije Vladimir Rebić naveo je da je stopa kriminaliteta smanjena i da je policija postigla velike uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala. On najavljuje da će se pritisak na mafiju pojačati.

* Da li se poseban akcenat baca na borbu protiv trgovine drogom?

- Najvažnija kriminalna aktivnost većine organizovanih kriminalnih grupa (OKG) jesu krijumčarenje i trgovina narkoticima (oko 77 odsto od ukupnog broja OKG). Republika Srbija je tranzitna zemlja za krijumčarenje opojnih droga kokain i heroin, jedan manji deo ostaje u Srbiji, gde se distribuira krajnjim korisnicima na lokalnom tržištu. Organizovane kriminalne grupe iz Srbije u saradnji s ostalim OKG iz regiona i dalje imaju primat u Evropi u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike namenjenog za tržišta zemalja EU. Polovina od ukupnog broja OKG je polikriminalna, odnosno istovremeno se bavi i drugim kriminalnim aktivnostima, kao što su krijumčarenje vatrenog oružja, vozila, akciznih i drugih vrsta roba, imovinski delikti, trgovina ljudima, falsifikovanje isprava, krijumčarenje i distribucija falsifikovanog novca, pranje novca, poreske utaje itd.

Od pet krivičnih dela teško ubistvo s elementima organizovanog kriminala rasvetljena su sva

 

* Kakva je uloga policije u smanjenju broja tzv. mafijaških ubistava?

- Likvidacije članova OKG zabeležene su u situacijama kada su dva OKG ili više njih sprovodili zajedničke kriminalne aktivnosti, uglavnom u vezi sa krijumčarenjem narkotika, nakon čega narkotici ili ostvarena novčana dobit nisu deljeni u skladu s prethodno postignutim dogovorom između vođa OKG. Likvidacije izvršene u poslednjih nekoliko godina direktna su posledica dugogodišnjeg kontinuiranog sukoba među najjačim OKG s područja Balkana čiji su članovi, među ostalima, i državljani Republike Srbije. Razlog mnogih likvidacija izvršenih u balkanskim zemljama, ali i u pojedinim zemljama EU, jeste uspostavljanje monopola ili dominacije u poslovima organizacije, transporta, distribucije i trgovine većim količinama narkotika.

Napominjem da je u prethodnom periodu srpska policija bila izuzetno uspešna u rasvetljavanju krivičnih dela teško ubistvo koja su počinjena tokom 2020. godine. Zadovoljstvo mi je da istaknem da su od pet krivičnih dela teško ubistvo s elementima organizovanog kriminala rasvetljena sva i podnete su krivične prijave protiv izvršilaca.

Organizovane kriminalne grupe

U prvih 11 meseci 2020. godine procesuirano je ukupno 16 organizovanih kriminalnih grupa, kaže Rebić i objašnjava:

- To su tri OKG za trgovinu ljudima, šest za droge, četiri za krijumčarenje ljudi, jedna za teške krađe, dve za finansijski kriminal - ukupno je 109 članova OKG uhapšeno. U istom periodu, procenat rasvetljavanja krivičnih dela na teritoriji Republike Srbije iznosi 60,85 odsto za ukupan kriminal. Ukupan kriminal na teritoriji Republike Srbije je smanjen 12,05 odsto. Na području čak 24 policijske uprave prisutno je smanjenje ukupnog kriminala. Najznačajnije je smanjenje na području PU u Požarevcu, 23,98 odsto, PU u Užicu, 20,81 odsto, PU u Nišu, 18,94 odsto, PU za grad Beograd, 15,11 odsto. Posebno se ističe pad krivičnih dela protiv imovine od skoro 20 odsto. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo u periodu od 1. 1. do 21. 12. 2020. godine rasvetljeno je 90,9 odsto slučajeva.

* Kako komentarišete pokušaje politizacije rada MUP od pojedinih političara opozicije?

- Slušajte, hajde da razdvojimo politiku od policijskog posla. Mi radimo svoj posao odgovorno, u skladu sa svim pravilima i zakonskim okvirima, svakodnevno pokazujemo da nema nedodirljivih. Da li to neko vidi ili ne želi da vidi, koristi za politiku, samopromociju, to je na njima. Zakon je isti za sve i to je krilatica svakog policijskog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. I to je jedina stvar koja treba da bude bitna i koju želim da prenesem građanima Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading