(VIDEO) Danica Grujičić otkrila OPASNOSTI TREĆEG TALASA: Vi danas razgovarate sa čovekom, za pet minuta on je…

Autor: Republika

Vesti

30.12.2020

13:27

Gost u jutarnjm programu na TV Pinku bila je direktorka Instituta za onkologiju prof. dr Danica Grujičić, a govorila je, između ostalog, o opasnostima trećeg talasa.

printscreen/TVPink
Danica Grujičić

O tome šta je najviše naučila u prethodnoj godini, dr Grujičić kaže da je to korona, iako nije specijalista za ovu bolest.

- Definitivno bolest postoji vrlo je opasna. Ono što mene kao kliničara, da kažem, nervira, jeste da znam i predosetim kada će stanje pacijentu da se pogorša. To je 40 godina iskustva i znate. Ali ovde je apolutno nepredvidivo ko će biti životno ugrožen ili proći sa simptomima kao što sam imala ja. Svi ljudi koji su hospitalizovani su životno ugroženi, svih 9.300. Imate ljude koji guraju sasvim dobro i onda odjednom budu životno ugroženi. Izgubili smo ženu koja je trebalo da ide kući. Nekome popusti srce, nekome pluća, ali bukvalno svako ko je lekgao bar tih nedelju dana treba da sluša šta mu je lekar rekao. Vi danas razgovarate sa čovekom za pet minuta on je… To je ono što me izluđuje i zaista mislim da je to stvar imuniteta - ispričala je doktorka.

Dr Grujičić je objasnila i zašto ponekad ima poviše ton prema kolegama, a posebno tokom dugih operacija.

- Tu na stolu su nečiji brat, nečija sestra, muž, žena... Normalno je da koncetracija popusti kada operacija traje dugo i testirala sam kada kažem tiho, niko me ne čuje. Onda ja dreknem i svi se koncentrišu. Naravno, u pozadini je neka evergrin muzika, jer ja sam stara garda. Kada imate jako teške operacije, kada postoji mogućnost da se pacijent ne probudi ili da ga oštetite i da ostane doživotno invalid, jako je važno da budete skoncentrisani.  Ja imam tu mogućnost, mogu potpuno da se posvetim tome što vidim pod mikroskopom. Ali mora ceo tim tako, ne vredi ako samo ja to radim. Nema razgovora, nema priče - kaže dr Grujičić i dodaje da je takva bila oduvek, i kad je bila mlađa.

- Čak i moj profesor, pokojni dr Sekulović je umeo da kaže: Pusti je, bre, vidi samo što nas ne tuče - rekla je kroz smeh i zahvalala se svojim starim profesorima.

Komentari (0)

Loading