Trivan: Zakon o klimatskim promenama sledeće godine

Autor: Tanjug

Vesti

10.11.2017

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimatske promene dotiču i Srbiju, ocene stručnjaka su da će naš region u narednim godinama biti najpogođeniji poplavama i sušama, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i istakao da će se Zakon o klimatskim promenama sledeće godine naći pred Skupštinom.

RepublikaFoto: Tanjug
Trivan je ukazao da su klimatske promene planetarno najvažniji ekološki problem

On je to rekao na panel diskusiji o klimatskim promenama gde su o promeni klime sa vladinim sektorom razgovarali brojni predstavnici organizacija civilnog društva za zaštitu životinja, reka, zemljišta, biljaka.

Trivan je ukazao da su klimatske promene planetarno najvažniji ekološki problem, dodajući da civilizacija uprkos brojnim strategijama održivog razvoja u poslednjih 40 godina po tom pitanju nije uradila ništa.

- Protiv klimatskih promena, osim ograničavanja emisije gasova staklene bašte i nekih drugih mera je najvažnije primeniti pošumljavanje - naglasio je ministar.

Ponovio je da će tu priču nastaviti, kao i da neće odustati od činjenice da je to "najefikasniji, najjednostavniji i najjeftini način u borbi protiv klimatskih promena".


On je dodao da najmanji broj zemalja u svetu koristi pošumljavanje kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promena, te da će UN-u i svim međunarodnim forumima pružiti inicijativu koja se tiče pošumljavanja.

- U ovom trenutku Srbija je pošumljena sa 27 odsto, plan je da do 2040. godine bude pošumljeno oko 40 odsto naše zemlje - rekao je Trivan i dodao da je to vrlo ambiciozan plan jer ako se nastavi trenutnim tempom pošumljavanja taj plan se neće ostvariti.

Današnji razgovor sa nevladinim sektorom ocenio je kao izuzetno važnim, kao i da su stalne konsultacije sa njima način sprovođenja ekološke politike.

Taj panel podržao je i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a zamenica te organizacije Steliana Nedera ukazala je da ratifikovanjem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, Srbija se obavezala da će biti još jedna od država koje će raditi na smanjenju emisije štetnih gasova, čime je, kaže, načinjen veliki ekološki korak.

Istakla je da je saradnja između državnih organa i civilnog društva od velikog značanja, kao i da će UNDP nastaviti da pruža Srbiji podršku u zaštiti životne sredine.


Panel su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP povodom održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime koja se od 6. do 17. novembra održava u Bonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading