ZAŠTO JE OD KLJUČNOG ZNAČAJA DA STARIJI GRAĐANI PRVI DOBIJU VAKCINU? Poznato ko u Srbiji najviše "puni" intezivnu negu

Autor: Srbijadanas

Vesti

26.12.2020

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno!

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

Iako je plan vakcinacije predvideo prvo imunizovanje zdravstvenih radnika, pa starijih osoba, krenulo se obrnutim redom kako bi se sačuvalo što više života i smanjio pritisak na krcate bolnice, kaže dr Mirsad Đerlek, predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19.

Mirsad Đerlek je naglasio da se krenulo od staračkih domova pošto nam stari najviše umiru i pune jedinice intenzivne nege, dok u drugoj polovini januara počinje imunizacija zaposlenih u kovid sistemu.

- Trenutnim planom jeste predviđeno da u prvoj fazi vakcinacije budu zdravstveni radnici, ali pošto nam stari najviše umiru i pune jedinice intenzivne nege, krenuli smo od njih. U bolnicama je skoro 9.700 ljudi, na respiratorima više od 300, moramo da sprečimo povećanje tih brojeva i broja umrlih - objašnjava Đerlek i dodaje:

RepublikaFoto: youtube.com/SANA PRESS
Mirsad Đerlek

- Naravno, pridržavaćemo se plana i u drugoj polovini januara početi vakcinaciju zaposlenih u kovid sistemu. Bili bismo srećni kad bismo sve mogli da završimo do leta 2021, ali to zavisi od količine vakcina koju dobijamo. Država će sve učiniti da dobijemo što više vakcina, ali je vrlo nezahvalno kazati kada ćemo završiti prvu, drugu ili treću fazu vakcinacije.

Odlukom vlade Slovenije u tu zemlju više nije moguće ući s negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja, objavljeno ja na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu. Kako se navodi, počev od 25. decembra, u Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo s negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijeg od 24 sata.

I prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba, kaže da je ipak procenjeno da najpre treba vakcinisati korisnike staračkih domova.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

- Najteže nam obolevaju stariji, a čak 90 odsto preminulih je starije od 70 godina. Zato su prioriteti izmenjeni. Plan je dobar, ali ne verujem da ćemo i do juna uspeti sve da vakcinišemo, ne zato što to ne bismo mogli da izvedemo, već zato što nema vakcina - kaže dr Branislav Tiodorović.

Čak je i ovo velika stvar. Mi smo, posle Velike Britanije i Švajcarske, treća zemlja u Evropi čije stanovništvo prima vakcine. Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je da će samo u januaru stići oko 50.000 doza "Fajzerove" vakcine, a da će u prvom kvartalu 2021. biti dopremljeno ukupno 290.000 doza. On je istakao da je medicinski deo kriznog štaba spreman na protest ukoliko bude daljeg popuštanja mera i organizovanja dočeka Nove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading