SRBIJA U EMIRATIMA UVEK IMA PRIJATELJA: Ovo su donacije šeika Muhameda Srbiji tokom pandemije! Neizmeran doprinos u velikoj bici

Autor: Republika

Vesti

26.12.2020

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fenomenalni bratski odnosi Srbije i Ujedinjenih Arapaskih Emirata dokazani su kad je najteže. I dok svaka zemlja posrće iznutra, nikad se ne sme zaboraviti na prave prijatelje na međunarodnom planu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šeik Muhamed Bin Zajed

– Pogledajte koliko je to robe! Hvala bratskom Abu Dabiju! Nastavljamo borbu – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gledavši krcat "Etihadov" avion iz UAE na batajničkoj pisti, prepun preko potrebne pomoći u borbi protiv korona virusa.

Avion poslat po direktivi prestolonasledika šeika Muhameda Bin Zajeda sleteo je u Batajnicu drugi put od početka pandemije. 

Prva pošiljka stigla je 29. marta u ranim jutarnjim časovima. Tadašnji ministar vojni Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar svedočili se istovarivanju 10 tona robe.

Pristiglo je 13.750 zaštitnih odela, 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 zaštita za cipela, 20.000 maski i 6.000 sanitizera.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
MInistar Aleksandar Vulin
Ambasada UAE je tada iznela saopšenje gde se isticao privilegovan položaj u odnosu na mnoge države, pa i svetske sile:

- Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli su niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija kao jedna od prijateljskih zemalja je u UAE i ovog puta imala prioritet - napominje se u saopštenju.

Kako se dodaje, avion iz Emirata je deo odluke te države da pomogne zemljama koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja i da se odgovarajućom opremom izbore protiv nje.

Isticalo se i da će UAE nastaviti svoju uspešnu bilateralnu saradnju sa Srbijom, "a posebna pažnja i pomoć bratskoj zemlji i njenom narodu će biti pružena u svakom pa i ovom izuzetno teškom trenutku za sve".

MInistar Vulin je bio oduševljen i neizmerno zahvalan šeiku Bin Zajedu.

- U ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, imam čast da prenesem njegovu zahvalnost i zahvalnost svih građana Srbije šeiku Muhamedu Bin Zajedu i svim građanima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Malo je zemalja na svetu koje nisu zatražile pomoć od Ujedinjenih Arapskih Emirata, još je manje zemalja na svetu koje su dobile ovako veliku, potrebnu i velikodušnu pomoć kao što je dobila Republika Srbija - rekao je ministar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Avion sa pomoću u borbi protiv korone

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, naveo je Vulin, podsetivši da se pristiglom pomoći ovekovečio dogovor predsednika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda, samim tim se pokazalo da Srbija nije sama.

- Pomoć je dragocena i potrebna. Pomoć je došla u pravom času i nju čini baš ono što nam je potrebno u ovom trenutku - maske, dve vrste zaštitnih odela, kaljače, sve ono što nam je zaista neophodno u ovom trenutku. Ali pomoć je pokazala i ono što je važnije od svake pomoći na svetu, a to je da nismo sami, da imamo prijatelje, da se Srbija ceni, poštuje i iskreno voli - naglašava ministar Vulin.

On je rekao i da će Srbija uvek pamtiti i dobro i zlo i svakome vraća baš ono što je zaslužio i da zato Ujedinjeni Arapski Emirati imaju razloga da se u godinama koje dolaze raduju prijateljstvu sa Srbijom koju su zadužili i koja ima razloga i obavezu da dobro uzvrati.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i Zlatibor Lončar u avionu iz UAE

Devet meseci i dva talasa kasnije, UAE ponovo šalju paket pomoći, posle najrazornijeg perioda u Srbiji, izraženim u najvišim borjkama zaraženih i umrlih:

– Ovo što je sada stiglo lična je pomoć šeiha Muhameda bin Zajeda. To je njegova podrška i pomoć građanima. Stigla je magnetna rezonanca, slajsni skener, rendgen aparati, respiratori, poslali su i 30.000 skafandera, mnogo druge potrošne robe… Dakle, višemilionska podrška i pomoć, organizovao je čak i prevoz. Hvala našem velikom prijatelju – rekao je predsednik Vučić obraćajući se novinarima u Batajnici, nadovezavši se da smo ovo zaslužili predanom borbom i uspesima:

 

 

– Stigla nam je oprema koja je dovoljna za jednu bolnicu. Ova oprema ići će u magacin, odakle će se raspoređivati gde je to potrebno. Ovo je velika pomoć i od velikog je značaja – kaže predsednik.

Jedan od slajsnih skenera je otišao u VMC Karaburma:

– Vidi se da nisu štedeli i pokazali su veliko prijateljstvo prema nama. Mnogo im hvala, i ovo nije prvi, već drugi avion. Kada sam zamolio za pomoć, nije postojala šansa da ostanemo bez nje, a sve zahvaljujući prijateljima koje imamo – rekao je predsednik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading