DOVOZIO RESPIRATORE, PA SAM NA JEDNOM ZAVRŠIO! Veliki junak, pilot Svetislav Vranić, izgubio bitku sa koronom! OVO MU JE BILA POSLEDNJA ŽELJA!

Autor:

Vesti

26.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trideset sati leteo je Svetislav Vranić, kapetan "Er Srbije", da bi iz Kine dopremio prvi kontingent medicinske pomoći na samom početku pandemije.

RepublikaFoto: Tanjug

Tada je dovezao preko potrebne respiratore, maske, zaštitnu opremu, kao i kineske stručnjake. Ovaj heroj, nažalost, izgubio je bitku sa koronavirusom, a ostaće upamćena slika kada je po sletanju na Aerodrom "Nikola Tesla" razvio kinesku zastavu i tako odao poštovanje bratskoj zemlji koja nam se tada našla u nevolji.

SUROVA IGRA SUDBINE

 

Pilotova sestra Dunja je rekla da je Svetislav leteo od 17. godine i da porodica veruje da se zarazio na simulatoru u Istanbulu.

- Po povratku sa leta iz Njujorka 9. novembra otišao je s porodicom na Zlatibor, a zatim je 14. novembra otišao za Istanbul na simulator. Imali smo prepisku tada i rekao mi je da mu je prvi dan kolega iz Francuske kijao i kašljao iza vrata, a zatim je i sam osetio simptome. Međutim, on je bio takav čovek da nije želeo da napusti simulator, već je ostao još sedam dana u Istanbulu, do kraja - priča Vranićeva sestra.

Po povratku u Srbiju, pilot se samoizolovao, ali stanje mu se brzo pogoršavalo, pa je zbog toga ubrzo 27. novembra primljen na Kliniku za pulmologiju Kliničkog centra. Umesto da izađe kroz nekoliko dana, budući da je bio zdrav, bez poroka i da nije bolovao od nekih hroničnih bolesti, Vranić je završio na respiratoru, jer njegovo zdravstveno stanje nije prestajalo da se komplikuje.

 

Bez odmora leteo 30 sati

RepublikaFoto: Tanjug

Svetislav Vranić je, kao pilot "Er Srbije", dovezao prvu pomoć iz Šangaja.

Sa njim je tada došlo šest kineskih eksperata, a avion je bio napunjen dezinfekcionim sredstvima, medicinskim aparatima, maskama... Tom prilikom Vranić je upravljao avionom A-320 više od 30 sati.

Iako je bio vidno premoren, po izlasku iz aviona na Aerodromu "Nikola Tesla" , Vranić, ispred koga se nalazila zastava Srbije, uvis je podigao kinesku zastavu i zavijorio je u znak zahvalnosti na pomoći kineskog naroda.

 

- Došlo je do pucanja plućne maramice i završio je na respiratoru. Sudbina se poigrala. Voleo je humanitarne akcije i letove u kojima je dovozio pomoć Srbiji. Dovezao je prve respiratore i na kraju život završio baš na respiratoru - objašnjava pilotova sestra ironiju života.

UZALUDNA NADA

 

Nataša Vranić, supruga preminulog kapetana, pre samo nekoliko dana nadala se da će pilot izaći kao pobednik iz borbe sa koronom.

- Uzdam se u njegovu snagu i uverena sam da je jači od ovog virusa. On je izuzetno jak čovek, imaju čelične treninge i obuke i ne sumnjam da će pobediti koronu. Čim se digne s respiratora imate moju reč - radimo intervju - tako je govorila supruga Nataša.

Prema rečima pilotove sestre Dunje, želja porodice je da Vranića sahrane u uniformi:

- Ne znamo još vreme i datum sahrane. Pošto je situacija sada s koronom takva da se preminuli ne sahranjuju u odelu, pokušaćemo da nešto uradimo da bismo ga sahranili u uniformi. To nam je želja.

 

Delili i dobro i zlo

Nakon što je dovezao prvi kontingent pomoći Vranič je na televiziji objasnio kako je tekla ova akcija.

- Svake godine se pripremamo i prolazimo kroz razne obuke i osveženja znanja, provere leta. Ovo se desilo iznenada i većina naših pilota nije se spuštala na te aerodrome, koji traže posebne procedure i znanja. Na jednom avionu je kompozicija od šest pilota i imamo tri tima, na čelu svakog tima je instruktor, pa kapetan instruktor, još dva kapetana i kopiloti. Kompanija želi da istakne aspekt bezbednosti jer ovo su prostori kojima mi ne letimo - istakao je tada kapetan Vrani}.

Ispričao je da je na svakom paketu bilo ispisano "Čelični prijatelji, delimo dobro i zlo".

- Onog trenutka kada smo se javili kineskoj kontroli letenja, iznenadilo nas je kada su nas pozdravili punim imenom "Er Srbija", poželeli su nama i našem narodu puno zdravlja i brz prolazak kroz ovu situaciju. To zaista prija, a sam doček na aerodromu bio je prijateljski i to se oseća u vazduhu od svih zaposlenih - naveo je Vranić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading