Srđa Janković objašnjava zbog kog razloga Fajzerove vakcine ne primaju deca

Autor: Prva, Republika

Vesti

24.12.2020

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Moraće da se rade dodatna ispitivanja.

Foto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je ko ne sme da primi postojeće vakcine, i zašto su među njima i deca.

- S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena - rekao je dr Janković za "150 minuta".

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

 

 

 

- Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikcije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen. Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija. To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša. Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu - istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava dr, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

 

Komentari (0)

Loading