JAVNE LIČNOSTI PROTIV LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE: Svi bi hapsili prostituke! Samo Lukas traži za njih radne knjižice!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

23.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podeljeni stavovi oko teme koja se poslednjih dana vratila u žižu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prostituciju ne bi trebalo legalizovati, bez obzira na sve argumente koje poslednjih dana potežu pristalice takvog poteza, poručuju ličnosti s javne scene za Srpski telegraf. Jedini koji se u našoj anketi založio za legalizaciju najstarijeg zanata bio je pevač Aca Lukas.

Ova tema našla se u žiži nakon što se pojavila informacija da je prostitucija uključena u zvaničnu statistiku, kojom se meri BDP Srbije, i da ona našem bruto društvenom proizvodu, ma koliko to neobično zvučalo, doprinosi isto kao proizvodnja nameštaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

Plusevi legalizovanja

- plaćanje poreza državi

- zdravstvena zaštita prostitutki

- lakša kontrola njihovog rada

- rasterećenje zatvora

Minusi legalizovanja

- povećanje broja žena koje se time bave

- rušenje moralnih vrednosti

- deca i mladi imali bi utisak da je reč o prihvatljivom zanimanju

Minusi legalizovanja

- povećanje broja žena koje se time bave

- rušenje moralnih vrednosti

- deca i mladi imali bi utisak da je reč o prihvatljivom zanimanju

UZROCI I POSLEDICE

Kristina Ferari, koja se u javnim istupima predstavlja kao aktivistkinja za prava seksualnih radnica, poručila je da se zalaže za dekriminalizaciju prostitucije.

- To podrazumeva brisanje prekršajnog člana koji postoji. Tada bi važili zakoni kao za sva druga zanimanja - kazala je ona, objašnjavajući, međutim, da dekriminalizacija nije isto što i legalizacija.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

Božidar Spasić, bivši službenik DB, smatra da Srbija neće moći da izbegne legalizaciju prostitucije i otvaranje javnih kuća:

- Gotovo u celoj Evropi prostitucija je legalizovana. Činjenica je da će, kada je o tome reč, Srbija uvek biti podeljena, neki će reći da treba da se legalizuje, drugi da ne treba. Moj lični stav jeste da nikako ne treba legalizovati prostituciju.

Zemlje u kojima je legalna

- Holandija

- Nemačka

- Austrija

- Švajcarska

- Grčka

- Turska

- Mađarska

- Letonija

RepublikaFoto: youtube.com/Zadruga Official
Zorica Marković

Sličan stav ima i pevačica Zorica Marković:

- Kad čujem reč prostitucija, sam taj termin, nije mi dobro, kosa na glavi mi se diže. To je za mene jedna grozota, dno života. Možda ne najgora, ali jedna od najgorih stvari. Nisam neko ko o tome odlučuje, ali sam protiv. Moj izričit stav je ne.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milica Đurđević

Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici takođe je protiv legalizacije:

- Činjenica je da je javnost u Srbiji svesna da to kod nas postoji, pa se, samim tim, nameće i stav da to treba legalizovati. Tu se navode brojne pogodnosti, kao što je plaćanje poreza državi itd. Moj stav je da mi, kao društvo, moramo raditi na uklanjanju uzroka, a ne na uklanjanju posledice. Smatram da prostituciju ne treba legalizovati, već iskoreniti.

HAPŠENJE STARLETA

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aca Lukas

Pevač Aca Lukas jedini se založio za to da prodaja svog tela uđe u zakonsku regulativu i ne bude kažnjiva.

- Prostitucija postoji od davnina i u većini zapadnih zemalja je legalizovana. Sve te devojke rade kao i svi drugi, imaju osiguranje, plaćaju porez. Ako kod nas postoje korisnici usluga, onda bi trebalo i da postoji ustanova za to.

Kod nas trenutno zakoni predviđaju odgovornost i za prostitutke i za one koji koriste njihove usluge. O privođenju devojaka koje se time bave slabo se priča i piše, osim kada je u pitanju neka poznata ličnost. Tako smo imali prilike da gledamo scene hapšenja starleta Tijane Ajfon, Milice Živanović (Mimi Oro), Božane Vujinović...

Kazne

- 50.000-150.000 dinara

- 30-60 dana zatvora

* kažnjavaju se prostitutke, mušterije i oni koji im izdaju prostor

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Krsta

23.12.2020 13:14

Ako hoćete u EU onda se ponašajte kao zemlje u EU.