PRVI DIGITALNI FESTIVAL NAUKE: "Klikni na nauku" i otkrij naučni univerzum

Autor: Republika

Vesti

17.12.2020

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Festival nauke, koji se ove godine održava pod sloganom "Klikni na nauku", počeo je danas na onlajn platformi www.festivalnauke.rs i trajaće do 20. decembra.

RepublikaFoto: NIS

Četrnaesti po redu Festival nauke, uslovljen situacijom izazvanom pandemijom COVID-19, svi zainteresovani posetioci sada imaju priliku da dožive u virtuelnom okruženju.

Kompanija NIS je osmu godinu zaredom generalni pokrovitelj manifestacije.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Ljubitelji nauke će u neograničenom virtuelnom prostoru moći jednostavno da "kliknu na nauku" i uživaju u naučnom univerzumu, kao i da kroz niz različitih programskih formata svoj dom pretvore u pravu naučnu laboratoriju.

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke će moći da istražuju i narednih godinu dana.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija NIS, ljubiteljima nauke se predstavlja u okviru programa "Video avantura" i to ogledima pod nazivom "Merenje visine naftnog tornja", u kojima je na tri različita načina izmerena visina naftnog postrojenja, a da pritom ni na jedan od njih visina nije merena direktno.

U ogledima je na zanimljiv i uzbudljiv način korišćena trigonometrija, odnosi pritisaka i zakoni kretanja, a uz pomoć "energije" i znanja, eksperimenti su izvršeni u Rafineriji nafte Pančevo, i to na najnovijem i najmodernijem postrojenju "Duboka prerada", sa koga se pruža fantastičan pogled na Pančevo i okolinu.

Video materijali iz Rafinerije nafte Pančevo dostupni su na platformi festivala na sledećem direktnom linku: https://festivalnauke.org/start/video-avantura/naftni-toranj, i to narednih godinu dana.


Kao kompanija koja se u svom poslovanju svakodnevno oslanja na savremene tehnologije, NIS je svestan važnosti podrške naučno-obrazovnim projektima, te stoga, zajedno sa Festivalom nauke, podržava mlade talente i pomaže u prevazilaženju izazova pred kojima smo se našli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading