Penzionerima danas na račun leže 5.000 dinara pomoći, ali to nije sve!

Autor: kurir.rs, republika.rs

Vesti

17.12.2020

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najstariji građani će po 5.000 dinara koje danas dobiju potrošiti na spremanje slave, da nečim obraduju sebe i svoje najbliže, a neko će prištedeti i za odlazak u banju

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Foto: Ilustracija

Na račune svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji danas će, kako je najavljeno, biti uplaćena jednokratna novčana pomoć od 5.000 dinara. Mnogima od njih će ta suma značiti puno i listom se slažu da je svaka pomoć dobrodošla, pokazala je anketa Kurira sa najstarijim sugrađanima.

Ovaj, kao kažu, poklon od države potrošiće na hranu, spremanje slava i kupovinu poklona unucima za predstojeće novogodišnje praznike, a neko će tu sumu i prištedeti za odlazak u banju.

- Ja uopšte nisam očekivala nikakvu pomoć. Baš zbog toga planiram jedan deo dodatka da potrošim na sebe, a ostatak da dam unucima.

Zahvalni za dodatak

Lepo je što država brine i o nama najstarijima u ovim teškim vremenima epidemije i ja sam im na tome zahvalna - rekla je beogradska penzionerka Radmila Jakovljević (74).

Zahvalnost na pomoći deli i njena sugrađanka Julijana Maksimović (77).

- Nisam očekivala da ćemo dobiti ovaj dodatak, ali verujem da su svi penzioneri zahvalni, kao i ja. Novac ću potrošiti na hranu. Ono što je bitno, ova pomoć ne znači isto onima koji imaju penzije oko 24.000 dinara kao onima koji imaju preko 50.000 ili 60.000 dinara. Nekima puno znači, a nekima ne. Sa ovom pomoći nemam ni jednu trećinu nečije penzije, ali svakako mi pomoć mnogo znači - rekla je ona.

Penzionerka Nevenka Petrović (70) kaže da joj pomoć stiže u pravi čas:

STIŽE I POVIŠICA  

Od januara rastu penzije

Penzionerima će od 1. januara 2021. primanja biti uvećana za 5,9 odsto, u skladu sa švajcarskom formulom za usklađivanje penzija. To znači da će onima sa najnižom penzijom, od 15.000 dinara, primanja biti viša za skoro 900 dinara, dok će onim sa najvišim primanjima, iznad 100.000 dinara, povišica iznositi i više od 6.000 dinara.

Tokom 2016. i 2017. godine jednokratna podrška penzionerima isplaćena je takođe uoči novogodišnjih praznika i tada je svaki penzioner dobio po 5.000 dinara. Novčanu pomoć od 3.000 dinara najstariji su dobili i u decembru 2018, a te godine Vlada je povećala i penzije u rasponu od pet do 22,5 odsto.

Znači mnogo

- Ovaj dodatak mi je super došao, jer planiram da pare potrošim oko priprema za slavu koja mi je u subotu.

Penzioner Nebojša Krstić (80) takođe je zahvalan što će dobiti pomoć od države.

- Novac ću uštedeti kako bih, čim se ukaže prilika, otišao u neku banju. Ne želim da zvuči kao da sam nezahvalan, ali, realno, 5.000 dinara nije neka velika para koja može mnogo toga da promeni u našem budžetu. Od tih para može da se živi dva-tri dana. Nekima to znači mnogo i bilo bi sjajno kad bi država na svakih nekoliko meseci davala pomoć penzionerima, a ako ne svim, makar onima koji imaju male penzije - smatra on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading