Na Svetog Nikolu se lomi da li će biti policijskog časa

Autor: Blic, Republika

Vesti

14.12.2020

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je najvažnija odluka Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doneta na sednici, a novo zasedanje najavljeno je za četvrtak ili petak, kada bi na stolu mogli da se nađu predlozi za uvođenje dodatnih mera.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Dok naši građani ako nemaju PCR test, moraju 10 dana u kućnu izolaciju, a prekidaju je kad urade PCR test.Stranci koji od 20. decembra budu dolazili u Srbiju moraće da dostave potvrdu o negativnom nalazu na PCR testu ne stariji od 48 sati, u suprotnom neće im biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Na sednici Kriznog štaba je doneta odluka i da do petka, 18. decembra, na snagu ostanu sve mere koje su bile oročene do danas, a tiču se pre svega radnog vremena ugostiteljskih i trgovinskih objekata. Eventualne dodatne restrikcije koje će odnositi na novogodišnje i božićne praznike biće naknadno donete.

- To znači da će restorani, kafići, klubovi, kompletno svi ugostiteljski objekti, ali i sve prodavnice, izuzimajući one sa prehrambenom robom, kiosci i trafike radnim danima moći da budu otvoreno do 17 časova, dok će biti zatvoreni tokom vikenda. Supermarketi, kao i druge prodavnice sa hranom moći da budu otvoreni svakog dana do 21 sat, a nakon toga samo apoteke, bensinske pumpe (isključivo za točenje goriva), kao i objekti koji se bave dostavom hrane.

RepublikaFoto: Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

- Na dnevnom nivou razmatramo mere za Svetog Nikolu ili neki drugi praznik, ovo su mere za svaki dan. Da li će neko kontrolisati slave po kućama? Ne, to nije moguće, niti želimo. Hoćemo da u našem domu imamo zdravu atmosferu, a ne mesto gde će se virus prenositi - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

 Ukoliko ne bude neke promene u poslednji čas, ovo praktično znači znači da su isključeni bilo kakvi organizovani dočeci Noive godine na otvorenim ili zatvorenim prostorima, a posebno u restoranima, kafićima, klubovima, splavovima...

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Medicinski deo Kriznog štaba pre svega insistira da se sve mere poštuju, poput one od okupljanja do pet osoba. Znači, bilo kakvo slavlje više od pet ljudi je kršenje mere. Mi insistiramo da ne bude okupljanja za praznike, ako nema drugog načina, država treba da reši problem i uvede mere koje taj problem rešavaju - rekao je još ranije Predrag Kon.

 

Nije tajna da se razmišljalo i o svojevrsnim ograničavanju kretanja, pa čak i o uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja pred Novu godinu.

- To je, ruku na srce, najefektivnija mera. Međutim, to bi morala da bude odluka kompletnog Kriznog štaba, kako medicinskog, tako i političkog dela. A tu postoji pitanje ljudskih prava i sistem kako se dolazi do uvođenja policijskog časa - objasnio je ranije dr Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading