PROFESOR UPOZORAVA NA NAJČEŠĆU KOMPLIKACIJU KORONE: Nju je najlakše sprečiti, ako se javite na vreme!

Autor: Objektiv, Republika

Lifestyle

14.12.2020

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Arsen Ristić, kardiolog, pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije upozorava da kovid prvo izazove upalu pluća, ali da može da napravi, kao i neki drugi virusi, poput gripa ili herpesa i još petnaestak drugih, i upalu srčanog mišića, oštećenje unutrašnjeg sloja krvnih sudova koje se komplikuje stvaranjem krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

RepublikaFoto: printskrin/youtube.com
Arsen Ristić

– To je jedna od komplikacija u kovidu koju je najlakše sprečiti ako već imate burnu upalu i rizik za stvaranje krvnih ugrušaka- kaže on.

Profesor naglašava da su lekovi koji razređuju krv široko dostupni.

 

 

- U bolničkim uslovima to su obično injekcije koje se daju potkožno, a za one koji su kod kuće ima više vrsta tableta. Međutim, ta terapija ne može stopostotno garantovati da će sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i najtežih komplikacija, pa i plućne embolije. Ali, u svakom slučaju, to znatno smanjuje rizik i široko se primenjuje i u svim našim bolnicama - ističe Arsen Ristić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading