Nastojatelj Hrama Svetog Save našao dedinu staru priznanicu: Ono što je pisalo na njoj potvrdilo je da je SVE SUDBINSKI!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

12.12.2020

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se moja porodica 2000. vratila u rodno Jajce, u trošnoj kući pro­našli smo priznanicu koja svedoči o tome da je deda bio donator hrama. Niko od nas to ranije nije znao, on nije bio bogat čovek, ali je očigledno shva­tao koliko je to važna i velika stvar i želeo je da učestvuje, zbog čega je cela porodica ponosna. Ovo nisam nikome dosad ispričao, ali mi je to bio najveći motiv da posvetim celog sebe u to da se hram napokon završi, kaže episkop reme­zi­janski gospodin Stefan, nastojatelj Hrama Svetog Save.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan
Hram Svetog Save

Vladikin život odmalena bio je vezan za Svetog Savu jer je imao samo osam godina kada je pod patri­jarhom Germanom hram ponovo počeo da se gradi, sa 10 je već pojao o najvećem srpskom prosvetitelju u svojoj parohijskoj crkvi, a sada je kao starešina hrama dočekao završetak ove svetinje.

Najdostojniji

- Ovaj hram jeste vaskrsli Sveti Sava, kao što je Gospod vaskrsao i dao život čovečanstvu, tako je i Sveti Sava sa ovom svetinjom ponovo među nama. Kada imamo Svetog Savu među nama, logično je da više nema potrebe da razmišljamo kuda da idemo i šta nam je činiti jer je sa nama naj­bolji i najveći Srbin. Hristos je neko ko je jevrejskog roda, a više je poslužio drugim narodima, tako i ja verujem da Sveti Sava i njegov Hram neće samo nama Srbima biti značajan nego i ostalim narodima. Da kroz život Svetoga Save i ono što je učinio za nas sagledaju i sebe i svoj narod i učine maksimum za njega i zbog svega toga je ovaj svetitelj izuzetno značajan za sve nas koji ovde živimo. Ne samo Srbe, ne samo pravoslavce, ne samo hrišćane nego uop­šte za svakoga čoveka. Sveti Sava je najdostojniji čovek na ovome delu zemaljske kugle i završetkom njegovog hrama mi smo vratili dostojanstvo čoveka na Balkanu - rekao je vladika Stefan, a potom se osvrnuo na to koji je patrijarh najviše doprineo izgradnji hrama:

Foto: Public
Sveti Sava

- Definitivno je patri­jarh Irinej najviše doprineo izgradnji hrama i u njegovo vreme je najviše toga i urađeno. Kod njega je postojala posvećenost i čvrsta rešenost da se hram što pre završi i u tome je za života i uspeo. Ni patrijarh Pa­vle nije imao ništa manji do­prinos, ali su njegovo vre­­me obeležili rat i san­kcije i on je odlučio da se svim raspoloživim novcem pomaže siromašnima i izbeglicama. Ne treba zaboraviti ni patrijarha Germana, koji je u ono teško vreme pisao 88 molbi i uspeo u tome da se nastavi izgradnja hrama - objasnio je Njegovo preosveštenstvo.

Država od 2017. za Hram dala čak 43.000.000 evra!

Država Srbija u prethodne tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu uložila je čak 43 miliona evra! Da nije bilo te i tolike pomoći, hram sasvim sigurno ne bi bio završen ni u narednih deset godina.

- To je narod dao, jer je država bila efikasna, desetostruko snažnija nego što je bila 2012, 2005, 2000. ili 1985. godine ili bilo kad u svojoj prošlosti od 1945, pa naovamo... - rekao je predsednik Vučić, koji je često iznenada, kad su mu obaveze to dozvoljavale, obilazio radove na hramu.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Vučić sa patrijarhom Irinejem u obilasku radova

- Napadali su i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za hram, ali ova vlast je zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca - rekao je Vučić prilikom jednog obilaska hrama i dodao:

- Srbe su od 1945. terali da zaborave sve znamenite ljude koji su bili značajni u istoriji. Sveti Sava nije bio samo rodonačelnik SPC već i najveći srpski diplomata, koji je ustrojio novu duhovnost srpskog pravoslavnog naroda. Zato je važno da imamo ovaj hram i da pokažemo i našu snagu kao države. Biću uvek ponosan na Hram Svetog Save, bio na vlasti ili ne.

  • 43 miliona evra uloženo u gradnju Hrama posle 2017. 
  • 60 odsto radova na Hramu završeno za vreme upokojenog patrijarha Irineja
  • 9 bronzanih vrata na tri ulaza u Hram. Na vratima su ispisane tri molitve na 24 jezika: „Očenaš", „Care Nebeski" i „Bogorodice Djevo"

Nova Aja Sofija

Vladika Stefan je pričao i o velikoj ruskoj pomoći, kao i o čudu koje su napravili njihovi majstori i koje se nikada nije dogodilo u istoriji čovečanstva. On tvrdi i da završetak Hrama znači bolju budućnost za Srbiju.

 

- Ruski doprinos izgra­dnji ovog hrama je nemerljivo veliki, posebno predsednika Vladimira Putina, ko­ji je odlučio da pomogne na svaki mogući način da se ova svetinja završi. Glavni umetnik Nikolaj Muhin ni­je bez razloga rekao da je ovo čudo. Sama Aja Sofija je za šest godina sagrađena, a mozaik je skoro šest vekova rađen i nikada nije završen. Mi smo naš hram više od 100 godina gradili, ali je mozaik za šest godina završen. Nikada se to nije desilo u istoriji čovečanstva da mozaik ovako grandioznih dimenzija, težak 320 tona, sastavljen od 50 miliona delića bude završen. Ja mislim da su to blagoslovi Svetoga Save, blagoslovi Gospoda Isusa Hrista zato što smo mi stradalni narod koji je kroz istoriju pro­šao iskušenja svake vrste.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putinov dar Srbima

Rusija je od srca pomogla Srbiji da se završi izgradnja Hrama Svetog Save, zato što naš narod povezuje ista vera i vekovno prijateljstvo, ali i zato što je to bila velika želja našeg predsednika Vladimira Putina, kaže Jevgenij Djomin, predstavnik centra za nauku i kulturu Ruskog doma.

Ova institucija upravljala je svim uloženim novčanim sredstvima i nadgledala radove za koje je bila zadužena ruska država. Djomin kaže da su Rusija i „Gasprom" izgradnju Hrama pomogli sa 10 miliona evra za mozaik, da je napravljen konkurs za odabir najboljih majstora kao i kada je ukrašavan Hram Hrista Spasa u Moskvi. Na televizorima i video-bimovima u Ruskom domu uživo se prenosio svaki sekund postavljanja mozaika.

- Pomoć Ruske Federacije bila je - lična odluka predsednika Putina. Radovi na oslikavanju svetinje počeli su kada je stigao predsednikov nalog da se potpiše ugovor o poklonu između „Gaspromnjefta" i Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa Uneskom 2016. u iznosu od četiri miliona evra. Uz to, Ruska Federacija je obezbedila i dodatnu pomoć od šest miliona evra, čime smo došli do ukupno deset miliona evra pomoći - objasnio je Djomin.

Kako kaže, Hram je simbol pravoslavne vere i snage srpsko-ruskih odnosa.

- Projekat unutrašnjeg mozaičkog uređenja ima neprocenjiv značaj za jačanje odnosa dve zemlje, između ostalog i za očuvanje pravoslavnog sveta i njegovog jedinstva. Postavljanje mozaika u najvećoj kupoli završeno je u decembru 2017. U februaru 2018. upriličeno je svečano otvaranje, kojim je označen završetak prve etape radova na uređenju enterijera Hrama i njemu su prisustvovali Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić - navodi sagovornik.

Mozaik Svetog Save nalazi se ispod prikaza Hrista Pantokratora u oltarskoj apsidi
Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je puno cenio patrijarha Irineja, bez razmišljanja je ponudio pomoć da se Hram Svetog Save što pre završi

  • 10 miliona evra donirala ruska država i crkva

Bog nam dao put

Bog nas je time blagoslovio i pružio nam ruku, vaskrsao nas je. Kao što je i Adama i Evu uzeo i podigao ih iz Hada, tako je i Gospod sada nas podigao i dao nam je put. Srpska pravoslavna crkva već 800 godina ide tim Hristovim putem i ja verujem ako budemo mudri i ako budemo razumeli ovaj blagoslov završetka Hrama Svetoga Save, završetka obnove Hilandara i veronauke koja se nalazi u školama da mi imamo svetlu budućnost - rekao je vladika Stefan i napomenuo da je dobro što su Srbi napokon nešto što su započeli uspeli i da završe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading