Prljavi napad na "Poštu Srbije"

Autor:

Vesti

08.11.2017

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska posla! Ono što ne bi bilo zamislivo ni u jednoj drugoj zemlji događa se kod nas. Jedno od najuspešnijih srpskih preduzeća "Pošta Srbije" mesecima je već na meti prljave kampanje, i to sve zbog bitke za direktorsku fotelju, tvrdi izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: printscreen/posta.rs
Mira Pavlović, direktorka "Pošte Srbije"

Početak napada

- "Pošta" godinama posluje veoma uspešno, pa ne čudi što su pojedini koalicioni partneri okupljeni oko SNS bacili oko na mesto direktora. To je jedan od glavnih razloga negativne kampanje, čiji je cilj da se umanje postignuti rezultati i opstruiše rad ovog preduzeća. Tako se na teret ovdašnjoj upravi, iako činjenice govore drugačije, stavlja navodno loše poslovanje, gubici... - kaže naš sagovornik.

26 ljudi konkurisalo za mesto direktora "Pošte Srbije"

A zanimljivo je da su napadi počeli još u aprilu, kada je raspisan konkurs za fotelju direktora, koji je završen nedavno, kada su i napadi postali intenzivniji.

Zlim jezicima naruku ide i blokada glavnog poštanskog centra u Zemunu, koja traje već nekoliko dana, a koju je organizovao Samostalni sindikat poštanskih radnika, za koji u "Pošti" kažu da je nereprezentativan.

Štrajkači zahtevaju vraćanje plata na nivo od pre tri godine, podelu dobiti i izbor direktora po konkursu, a uprava im je izašla u susret i zahteve prosledila Vladi Srbije, koja je jedina nadležna da odlučuje o tome. Ovi zahtevi već danas bi, kako je najavljeno, trebalo da se nađu na sednici Vlade.

DELOVANJE LOBIJA

Analitičar Branko Radun napominje da se politika odavno uselila i u javna preduzeća.

- Postalo je normalno da se i oko fotelja u kompanijama vodi prljava kampanja, a mediji su postali vrlo efikasno sredstvo da se protiv nekoga povede brutalna kampanja. Njima su potrebne priče, pa vrlo često puštaju i manje-više neproverene poluinformacije koje plasiraju razni lobiji. Ovde bi trebalo videti ko su u ovom slučaju zainteresovane strane. U velikim sistemima kao što je "Pošta" to je bar lako uočiti, ali se to dešava gotovo svuda - ističe Radun.

15 hiljada zaposlenih ima "Pošta Srbije"

Povodom negativne kampanje u "Pošti" odgovaraju da ovo preduzeće uspešno posluje, te da je od januara do septembra ostvarilo neto dobitak od 1,7 milijardi dinara, a da je planirani poslovni dobitak bio 308 miliona. Troškovi su smanjeni za 10,3 odsto u odnosu na planirane i zahvaljujući svemu tome, kako ističu, obezbeđeno je čak 845,9 miliona dinara za investicije, oko 12 odsto više nego prošle godine.

ČINJENICE U BROJKAMA

308 miliona planirana dobit u prvih devet meseci

1,7 milijardi dinara ostvarena dobit

10,3 odsto manji troškovi u odnosu na planirane

2,129 milijardi dinara "Pošta" uplatila 2016.

845,9 miliona dinara odvojeno za investicije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading