Crkva slavi mučenicu čija je KRV lečila: Danas treba da uradite SAMO JEDNU STVAR da bi vam naredna godina bila uspešna!

Autor: Republika

Vesti

05.12.2020

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, pravoslavni hrišćani slave svetu mučenicu Kikiliju, zaštitnicu muzike.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Sveta mučenica Kikilija, ili Cicilija kako se ponegde naziva, živela je u Rimu u trgovačkoj porodicu. Ona se, prema predanju, kao velika hrišćanka veoma mlada zavetovala Gospodu Bogu na večno devičanstvo. Ipak, roditelji nisu ispoštovali njenu želju i odluku te su je na silu udali za neznabožca Valeijana.

Shvatila je Kikilija ovo kao samo iskušenje te je odmah prionula na posao da preobrati svog muža u hrišćanstvo. Prve bračne noći je uspela ne samo to već i da ubedi Valeijana da se krsti i da zajedno žive devstvenim životom.

Valerijan, i sam duboko prihvativši hrišćanstvo, uspeo je svog brata Tivurija isto da uvede u veru, a zbog nje su obojica osuđeni na smrt. Na putu do gubilišta, braća uspeše i vođu straže, izvesnog Maksima da preobrate u hrišćanstvo i na kraju sva trojica zajedno behu pogubljena.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Sveta Kikilija je sahranila tela njihova, a zatim i sama osuđena na smrt odsecanjem glave.

Predanje kaže da je dželat tri puta čak mačem udario o vrat svete mučenice, međutim nije uspeo da je ubije. Napravio je samo ranu iz koje je tekla krv koju su okupljani vernici skupljali u marame. Kasnije su, po legendi, te marame lečile i najteže bolesti.

Tri dana je ona bila posečena da bi na kraju izdahnula. Počiva u crkvi u Rimu koja po njoj nosi ime, a sećanje na svetu mučenicu Kikiliju praznuje se zajedno sa Valerijanom, Tivurtijem i Maksimom.

Verovanje kaže da na današnji dan treba slušati muziku i pevati pesme kako bi vam cela naredna godina protekla u radosti, sreći i veselju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading