PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA I U IVANJICI I BAJINOJ BAŠTI!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.11.2020

15:38 >> 15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija zbog nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja obolelih od koronavirusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je objavljeno na sajtu te opštine, odluka je doneta na preporuku Štaba za vanredne situacije sa današnje vanredne telefonske sednice.

Prema rečima predsednika opštine Momčila Mitrovića, u poslednjih desetak dana više od 1.800 pacijenata je prošlo kroz kovid ambulantu, potvrđeno je 300 inficiranih, a šest osoba je preminulo.

Odlukom Štaba nastavnička veća i roditeljski sastanci biće organizovani onlajn kako bi se izbeglo okupljanje više lica u zatrvorenom prostoru.

Najavljene su i rigoroznije kontrole poštovanja epidemioloških mera.

Vanredna situacija i u Bajinoj Bašti, raste broj pozitivnih

Zbog nestabilne epidemijske situacije i utrostručenog broja pregleda u poslednjih nekoliko dana, na teritoriji Opštine Bajina Bašta uvedena je vanredna situacija.

Zbog povećanog broja pregleda i svakodnevnog porasta broja pozitivnih na kovid-19, stacionar u Domu zdravlja od juče je pretvoren u privremenu kovid bolnicu, gde je do podneva smešteno šestoro kovid pacijenata, izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja dr Dušica Jovanović.

- Prostor ginekologije pretvoren je u ambulantu gde će se obavljati PCR testiranje, antigenska testiranja građana, a sama ginekologija je premeštena u prostorije fizikalne medicine - izjavila je dr Jovanović.

Ona je istakla da se broj pozitivnih na korona virus na dnevnom nivou kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih, a to je kako je rekla, najveći broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

Prema njenim rečima, samo u u proteklih sedam dana, od 23. do 30. novembra, u kovid ambulanti obavljeno je 728 pregleda, od kojih je 416 prvih pregleda, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Jovanović dodaje da je razlog za pogoršanje epidemiološke situacije neodgovorno ponašanje i nepridržavanje mera, na prvom mestu kontakata.

- Ljudi se okupljaju kako na slavama tako i na nekim drugim mestima iz nekih drugih razloga, nepoštujući fizičku distancu. U kojoj meri ćemo mi kao zdravstveni radnici to izdržati, vreme će pokazati - ističe Jovanović.

Trenutno se u izolaciji nalazi 208 osoba koji su ili pozitivni na kovid ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije.

Na bolničkom lečenju u Užicu trenutno je 10 pacijenata.

Dodatni problem, kako je rekla dr Jovanović, predstavlja obolelo medicinsko osoblje, kao i troje medicinskih radnika poslatih na ispomoć u kovid bolnicu u Užice.

Trenutno je sedam medicinskih radnika pozitivno na virus korona, od kojih je jedan lekar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading