Slavimo mučenike Gurija, Samona i Aviva: Na današnji dan izgovorite OVU MOLITVU za spas od muke i nesreće!

Autor: Republika

Vesti

28.11.2020

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svete mučenike Gurija, Samona i Aviva.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Prilikom gonjenja hrišćanja, za vreme careva Dioklecijana i Maksimijana, u gradu Edesi uhvaćena su dva druga: Gurije i Samon, propovednici reči Božje. Predlog da prinesu žrtvu idolima odlučno su odbili, ispovedajući svoju veru u Hrista.

Zbog toga su strašno mučeni, ali sve to su nepokolebljivo podnosili upućujući svoje molitve Gospodu:

"Gospode Bože naš, bez tvoje volje nijedna ptica ne pada u mrežu, ti si srcu Davidovom dao prostora u teskobi, i proroka Danila pokazao jačim od lavova. I trojici mladića darovao pobedu nad mučiteljem i plamenom. Ti i sada Gospode, znajući nemoć prirode naše, pogledaj borbu koja se vodi protiv nas jer se vrag uporno trudi da otrgne od tebe delo ruku Tvojih i da ga viši slave što je u Tebi. I pogledavši na nas milosrdnim okom Tvojim sačuvaj u nama neugasivi svetilnik zapovesti Tvojih. Svetlošću svojom ispravi stope naše i udostoj nas naslađivati se blaženstvom Tvojim. Jer si blagosloven kroza sve vekove. Amin".

 

 

 

Potom su ovi mučenici bili posečeni, a njihova sveta tela sahranili su neki hrabri hrišćani.

Sveti mučenik Aviv pretrpeo je mnoge muke, ostajući do smrti odan svojoj hrišćanskoj veri. Majka ovog mučenika sahranila je njegovo telo pored moštiju svetog Gurija i Samona.

Foto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Pomolite se ovim rečima:

"Čudesa svetih Tvojih, kao stenu neoborivu si nam darovao Hriste Bože: njihovim molitvama savete zlorečitih razori, osnaži silu carstva, kao jedini Blag i Čovekoljubac".

Kasnije je podignut hram u Edesi u znak sećanja na tri sveta mučenika i u slavu Božju. Ostala su zabeležena mnoga čuda koja su se dešavala nad čudotvornim moštima svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading