Doktor Đerlek moli sve sugrađane da prestanu sa širenjem panike: Zdravstveni sistem nije pukao, ujedinimo se da pobedimo pošast

Autor:

Vesti

27.11.2020

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je danas održana redovna koferencija kriznog štaba povodom epidemiloške situacije u našoj zemlji, gde je prema poslednjim informacijama zabeležen novi rekordan broj po broju zaraženih od čak 7.780 osoba, te se među pitanjima novinara izdvojilo i jedno a to je: Da li je zdavstvei sitem pred pucanjem? s obzirom na to da je epidemiolog Predrag Kon odgovorio da nije, oglasio se i doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mirsad Đerlek

- Iza nas je veoma teška nedelja. Situacija je veoma teška, ali je daleko od toga da je zdravstveni sistem blizu pucanja. Stanje će biti teško i narednih sedam do 10 dana - rekao je Đerlek koji je mišljenja da ovu pošast i njn treći pik, najjači do sada, možemo da pobedimo zajedno. 

- Lekarima nije lako. Njima je sada najteže, ali se bore herojski. Trudimo se da obolelim pacijentima obezbedimo najbolju zdravstvenu zaštitu, i to je vrlo naporno za zdravstvene radnike - rekao je on i podvukao da ma koliko teško stanje bilo u zdravstvenom sistemu, je on daleko od pucanja.

Navode da je sistem u kolapsu, Đerlek ocenjuje kao vrlo opasne. 

- Molim sve naše sugrađane da prestanu sa širenjem panike. Bolje je da se svi ujedinimo, da pomognemo da zajedno pobedimo ovu pošast, nego da širimo informacije koje mogu da uplaše naše građane, i da se oni zato ne javljaju lekarima, jer to za neke može da bude fatalno - rekao je Đerlek. 

Od suštinske je važnosti da se svi oni koji imaju simptome virusa kovid 19 jave najbližoj kovid ambulanti, i da to učine - što pre, kaže državni sekretar za naš portal. 

- Ono što je primetno je što sugrađani čekaju večernje sate da bi se javili. Apel je da se svi jave čim osete simptome. Bolje je što pre reagovati. Svaki pacijent biće tretiran onako kako lekari ustanove da je to potrebno, a svima onima kojima je potrebna stalna nega biće smešten u neki zdravstveni centar shodno tome gde za njih ima prostora. Borimo se za svako mesto u bolnicama, malo je kapaciteta jer je mnogo obolelih, ali da naglasim još jednom - zdravstveni sistem nije pukao. Narednih 10 dana čeka nas ljuta borba, ali verujem da ovu bitku možemo da dobijemo zajedno - zaključio je Đerlek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading