Kisić: Fokus na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.11.2020

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razmena informacija i uključivanje osoba sa invaliditetom u proces donošenja odluka ključno je za unapređenje njihovog položaja, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je razgovarala sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i saveza udruženja osoba sa invaliditetom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević


Kisić je istakla da je fokus resornog ministarstva stvaranje uslova za punu i efektivnu participaciju osoba sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije.

Istakla je da će u skladu sa epidemiološkom situacijom, kada se stvore uslovi, biti organizovan sastanak sa predstavnicima svih 33 saveza u Srbiji, uz uverenje da će njihova saradnja sa resornim ministarstvom u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Kisić je čestitala Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom i celom invalidskom pokretu na odlikovanju srebrnom medaljom za zasluge od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakla da je dodela priznanja izuzetna čast, ali i odgovornost za dalje delovanje i napredak u ovoj oblasti.

Na sastanku, kome je prisustvovala i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, bilo je reči o dosadašnjim rezultatima ostvarenim u partnerstvu invalidskog pokreta i resornog ministarstva, kao i o prioritetima za narednu godinu, među kojima je i raspisivanje konkursa za 2021. godinu.

Takođe, bilo je reči i o nastavku realizacije Kampanje "SRBIJA BEZ BARIJERA" koju je Ministarstvo za rad pokrenulo u saradnji sa NOOIS-om, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Predsednik NOOIS-a i predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić zahvalio je ministarstvu na saradnji i iskazanoj spremnosti da podrže ideje i aktivnosti koje su, dodaje, preduslov za potpuniju participaciju osoba sa invaliditetom u svim sferama društva.

Izvršna direktorka NOOIS-a Ivanka Jovanović je navela pobednike konkursa za nagradu J=DNAKI, koju od 2018. godine povodom održavanja prvog Sajma J=DNAKI, dodeljuje Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije uz podršku Ministarstva - Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

U kategoriji "J=DNAKI u inovativnom/inkluzivnom programu" dobitnik nagrade J=DNAKI za ovu godinu je Milica Veljković iz Novog Sada za projekat "Dobro ili bolje".

U kategoriji "J=DNAKI u sprečavanju diskriminacije" nagradu dele Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije za projekat "Radi kao što govoriš, zajedno sa osobama sa invaliditetom" i Sanja Marković iz Beograda, član Saveza distrofičara Srbije.

U kategoriji "J=DNAKI u pristupačnosti" nagradu je dobilo Udruženje obolelih od multiple skleroze Severno-Banatskog okruga Novi Kneževac za projekat "Adaptacija MS kuće".

Ministarka Kisić je čestitala dobitnicima nagrade, uz ocenu da i ta nagrada svedoči o zajedničkoj uspešnoj saradnji, dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading