Doktor Kon izneo PAKLENU PROGNOZU: Broj umrlih od korone će biti TROCIFREN!

Autor: Mondo, Republika

Vesti

25.11.2020

10:20

Zasedanje Kriznog štaba povodom epidemiološke situacije u zemlji, zakazano je za 13 sati danas.

Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ/S. MILJEVIĆ/pixabay.com
Predrag Kon

Među narodom je glavna tema poslednjih dana da li će se uvoditi policijski čas, a epidemiolog doktor Predrag Kon rekao je o kojim temama će se danas diskutovati.

On se, na početku osvrnuo na potencijalno zatvaranje škola.

"Prvo treba reći da je sastanak zakazan zbog epidemiološke situacije i da bi se nastavilo sa onim što je medicinski deo Kriznog štaba pismeno predložio još 20. novembra, zapravo prvi put 6. novembra. Mi tu ne govorimo o prestanku rada škola već o svega nedelju dana prelaska na onlajn nastavu, ništa drugo. Ima se utisak da se očekuje neka velika odluka, a ne radi se o tome" rekao je Kon i nastavio:

"Što se tiče zimskog raspusta, o tome treba da nastavimo da govorimo. Približavamo se opštem shvatanju zašto bi trebalo da bude nešto ranije a to je da ne bi došlo do interferencije gripa i kovida, da ne budu aktivni istovremeno jer grip tek treba da stigne" objasnio je Kon.

unsplash.com
Foto: Ilustracija

Međutim, rad škola nije jedina tema današnjeg sastanka.

"Ono što čujemo preko medija i što znamo za ustanove i kapacitete, videćemo kako će to dalje da se razrešava. Moramo direktno da se čujemo i vidimo šta tu dalje treba uraditi, zatim da pričamo o planiranju vakcinacije, ali ima tu i niz drugih aktivnosti. Trebalo bi da vidimo kakva je realizacija ovih mera,  i da napravimo procenu situacije jer u Beogradu definitivno dolazi do značajnog usporavanja virusa" objašnjava epidemiolog.

Na pitanje novinarke da se njegova izjava razlikuje od one koju je juče dao imunolog Srđa Janković, a to je da se virus rasplamsava, Kon je rekao:

 

 

 

"I ja i on smo u pravu. U Beogradu je došlo do usporavanja ali se istovremeno preliva na jug Srbije. Ovo nisu posledice mera, ovo je prirodan tok, tek će se videti posledice mera. Za očekivati je da će prvo u Beogradu da se vide. Vidimo da u zemljama gde su uvedene vrlo restriktivne mere, da se pokazuju značajni rezultati" poručio je doktor.

On je takođe rekao da borba sa korona virusom nije takmičenje i da ne bi poredio naše rezultate sa zemljama regiona ali i rekao da je moguće da nam broj preminulih raste.

"Bitno je reći da će rasti broj umrlih. To je matematički potpuno jasno. Na 6.800 novozaraženih ako imate 1 odsto smrtnosti, ta cifra iznosi 68 umrlih, a to će stići za par nedelja. Taj broj može da postane i trocifren. Sve treba raditi da se aktivnost ovog virusa uspori što je moguće više i na taj način obezbedi da preživi i zdravstveni sistem i svi mi" zaključio je doktor.

Komentari (0)

Loading