TITOV PLAN OD KOG JE DRHTALA CELA PLANETA: Beograd glavni grad, država veća od Nemačke

Autor: mondo.rs, republika.rs

Vesti

23.11.2020

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo kako bi izgledala Balkanska federacija, da je Josip Broz Tito uspeo da je napravi.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Panslavizam, ilirizam, austroslavizam, neoslavizam i evroslavizam neke su od ideja na koje se, u slučaju da "šta bi bilo, kad bi bilo", mogla oslanjati današnja država, naravno u kombinaciji od unitarnih do konfederalnih paralela i nekih od zapadnih ideologija savremene države.

Neke su imale više, a neke manje šanse za ostvarenje, neke su imale manje, a neke veće teritorijalne pretenzije.

Titova ideja Balkanske federacije imala je najveće šanse sudeći po konstelaciji međunarodnih odnosa oštro odvojenih linijom istok-zapad, kao i harizmi i sposobnosti Josipa Broza.

Otkrivamo vam kako bi izgledala takva država, ali najpre da vidimo gde smo i kolika je zapravo bila mogućnost za implementaciju takve ideje.

Postoji priča da je jedna devedesetogodišnjakinja promenila 7 država, a da nije izašla iz kuće. Kako je to moguće?

To se upravo i desilo na našim prostorima! Ako ste rođeni 1917. godine u Beogradu ili negde u Srbiji, rodili ste se u Kraljevini Srbiji, koja je kasnije preimenovana u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju, nakon rata bila je to Socijalistička federativna republika Jugoslavija (u periodu 1945-1990 više naziva).

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Balkanska federacija

Građanski ratovi devedesetih godina teritorijalno su smanjili Jugoslaviju, koja je nekon toga uključivala republike Srbiju i Crnu Goru i zvala se Savezna republika Jugoslavija, kasnije preimenovana u Srbija i Crna Gora. Nakon odvajanja Crne gore 2006. godine ostala je samo Srbija. Zanimljiv turistički aranžman, sedite u kući, a države se same smenjuju.

Posleratna Jugoslavija u granicama od Vardara pa do Triglava koju je do smrti vodio Josip Broz Tito, pod čijim vođstvom je imala pretenzije ka okolnim državama. Naime, ideja Balkanske federacije uključivala je Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, a u najširoj varijanti čak i delove Grčke i evropski deo Turske. Tito je održao veliki broj bilateralnih sastanaka i potpisao nekoliko dokumenata koji su trebali da doprinesu stvaranju ovakve države.

Pretenzija na ovoliku teritoriju uzbudila je vođe velikih sila. Čak ni Staljinu nije bilo svejedno. Titovo "ne" 1948. godine upućeno vođi Sovjetskog saveza izazvalo je unutrašnje političke sukove u Jugoslaviji koji su rezultirali stvaranjem Golog otoka na kojem su završavali i nevini građani.

Da je ostvarena Titova ideja, Balkanska federacija bi u brojkama danas ovako izgledala:

  • 31 milion stanovnika
  • 395 hiljada kvadratnih kilometara (poređenja radi Nemačka ima površinu od 357.021 kilometara kvadratnih) 
  • BDP - 295 milijardi dolara
  • 9.500 dolara po glavi stanovnika
  • Beograd glavni grad 

Postoje navodi da u sastavu federacije, prema Titovom planu, stoji ideja da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija trebalo da uđe u sastav Albanije, u okviru federalnih jedinica. Sa druge strane, u planu je bilo i to da se delovi Austrije pripoje Sloveniji.

pak, veliko je pitanje do čega bi dovela implementacija Titove ideje Balkanske federacije.Da li bi to proizvelo loše odnose sa drugim velikim silama i kakve bi to posledice izazvalo, da li bi bilo moguće oformiti Pokret nesvrstanih, da li bi raspad iz devedesetih bio još krvaviji, a glavno pitanje koje se nameće je - koliko bi ovakva država trajala i koliku bi teritoriju na kraju zauzimala?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading