Vladika Irinej: Sveti Petar Cetinjski, Petar drugi Petrović Njegoš i mitropolit Amfilohije umrli u tri dana

Autor: Republika

Vesti

01.11.2020

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj građana je ispred i u hramu Hristovog vaskrsenja, na poslednjem ispraćaju arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija, o čijoj sahrani izveštava više od 200 akreditovnih medija iz zemlje, regona i Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Vladika Irinej

Vladika Irinej bački je u svojoj besedi nad odrom mitropolita Amfilohija izneo zanimljivu činjenicu da su sveti Petar cetinjski, Petar drugi Petrović Njegoš i mitropolit Amfilohije umrli u tri dana.

Sveti Petar cetinjski je, kazao je, umro 30. oktobra, Petar drugi Petrović Njegoš na današnji dan, 1. novembra, a mitropolit Amfilohije se upokojio dan uoči smrti svetog Petra cetinjskog.

Pojasnio je da je na dan smrti svetog Petra cetinjskog njegovo telo bilo izloženo u Cetinjskom manastiru, a biće sahranjen na dan kada je umro Petar Drugi Petrović Njegoš.
Foto: commons.wikimedia.org
Petar Petrović Njegoš

U crkvenim krugovima to se tumači da, kao što Grci imaju praznik Sveta trijerajha, smrću mitropolita i Crna Gora dobila svoja sveta tri jerarha.


Vladika bački Irinej je u besedi rekao da je današnji dan istovremeno i tužan i radostan - tužan što se, kazao je, rastajemo sa vladikom Amfiohijem koji se celog život trudio da na raznim mestima slavi Hrista, slavu Božju i svetu crkvu njegovu.
Amfilohije Radović


A, radujemo se, kazao je, zato što znamo da je svaki rastanak privremen i nadamo se da ćemo se naći jednog dana zajedno u naručju Oca nebeskog.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mika

01.11.2020 10:42

Večna slava.