(FOTO) OSTALA SAM BEZ NOGE, ALI SAM IZ SVEGA ŽELELA DA IZAĐEM KAO POBEDNIK: Marijina potresna ispovest tera suze na oči, SRBIJA JOJ MORA POMOĆI!

Autor: E. D.

Vesti

26.10.2020

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marija Matić (24), devojka kojoj je sa 16 godina dijagnostifikovan maligni tumor kostiju (osteosarkom), a kasnije i amputirana jedna noga kako karcinom ne bi metastazirao, pravi je primer kako hrabrost i požrtvovanost, kao i volja za životom mogu srušiti bilo koju prepreku koja može stati na put.

RepublikaFoto: Focused4real/instagram
Marija Matić

Kada joj je nakon dijagnoze amputirana noga, Marija je jedino želela da se oporavi i da nastavi dalje.

Jedini cilj koji je stajao pred njom je bila pobeda, i jedino pobeda.

Ova hrabra devojka je nakon višemesečne rehabilitacije nastavila život relativno normalno, završila je školu i upisala fakultet. Međutim, kako koristi mehaničku protezu koja nije adekvatna za osobe njenih godina koje su često u pokretu, kao i koja je po svojim karakteristikama zastarela, Mariji je potrebna nova proteza, uz koju bi njen život bio neuporedivo lakši nego pre.

Cena proteze koja je potrebna ovoj hrabroj devojci košta 12.750 evra, a polovina novca je već skupljena. 

Foto: Focused4real/instagram

Organizaciju skupljanja novca organizuje fondacija "Focused4real", a novac možete uplatiti i na Marijin račun.

Marija Matić - broj žiro računa:
170-10428788000-09

U ekskluzivnoj ispovesti za Republiku Marija nam je pričala o pokretanju akcije za nabavku nove proteze, kao i o tome kako se suočavala sa nizom teških situacija tokom lečenja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*** Focused4real trenutno ima novi projekat. *** Ovo je Marija Matic, devojka koja ima 24 godine, i koja moze posluziti kao primer kako jedna ozbiljna i jaka devojka treba da izgleda, u svakom smislu te reci. Marija trenutno zivi u Beogradu u studentskom domu, poslednja je godina na Filoloskom fakultetu. Sa nepunih 16 godina je saznala da boluje od osteosarkom , malignog tumora kostiju. Zamislite samo kako se oseca osoba sa 16 godina kojoj doktor saopsti tako nesto, koliko ta osoba mora da ima jak karakter i volju za zivotom da izadje kao pobednik iz svega. U februaru sada vec daleke 2013 godine Mariji je amputirana noga, i nakon 4 meseca rehabilitacije uspela je da se vrati koliko toliko normalnom stilu zivota. Zbog stanja u nasoj drzavi, kog smo svi na zalost svesni nije mogla da dobije adekvatnu protezu, od 2013 ima mehanicku protezu, koja se ne koristi ni u najsiromasnijim delovima sveta za osobe njenih godina, tuzno, ali istinito. Ja sam odlucio da pokrenem akciju prikupljanja sredstava da Mariji obezbedim C-Leg 4 protezu, koja je na trzistu 40.000e, zahvaljujuci ljudima dobrog srca dobio sam ponudu za takvu protezu za 12.750e . Proteza koja bi njoj promenila zivot iz korena, ja kao neko ko je u istoj situaciji kao ona znam da je zivot sa protezom koju ona ima jako, jako tezak. Svako ko zeli da ucestvuje u akciji moze da mi se javi putem Instagrama, mail-a, telefona, postom. ? We can do it! ? #focused4real

A post shared by Milos Vukovic (@focused4real) on Oct 14, 2020 at 12:12pm PDT

 

Akciju prikupljanja novca pokrenuo je bivši fudbaler Miloš Vuković koji je sportsku karijeru završio 2015. posle užasne nesreće, koja je za posledicu imala gubitak noge.

- Mene je Miloš kontaktirao preko Instagrama, a ja sam njega znala od ranije, baš zbog toga što se njemu dogodilo. Hteo je da mi pomogne da dobijem novu protezu, onakvu kakvu on ima. Objasnio mi je da on uz pomoć te proteze normalno funkcioniše do 12 časova dnevno. Pitao me je da li želim da pokrenemo humanitarnu akciju preko koje bismo prikupili potreban novac - priča Marija za Srpski telegraf.

Marija kaže da je se bezpogovorno pristala na tu akciju, najpre zbog toga što nažalost, u Srbiji ne postoji bolja šansa da se proteza nabavi, jer je cena veoma visoka. Jedini način da se ostvari tako nešto je preko donacija. Ne postoje privatna, niti neka druga materijalna sredstva, preko kojih bi se prikupio novac za protezu. Socijalno osiguranje takođe ne pokriva finansiranje.

Kada su joj sa 16 godina dijagnostifikovali karcinom kostiju, Marija kaže da nije ni znala kroz šta sve mora da prođe kako bi pobedila ovu bolest.

- Odjednom, bukvalno sam bila bačena u bolnice, i morala sam da prihvatim da će to sve tako da izgleda. Da ću biti stalno po bolnicama, da ću primati terapije. Jedino što sam želela je da to sve prođe kako treba, i da se izborim sa tim. Amputirali su mi nogu, u redu, sačuvala sam svoj život, a on je bio predamnom, trebalo je da završim školu. Iz toga sam želela da izađem kao pobednik i da nastavim sa normalnim životom i da ostvarim svoje ciljeve - priča marija za naš list.

Foto: Focused4real/instagram

Česti treninzi su Marijina svakodnevica, jer kako kaže to joj je potrebno kako bi mišiće održavala zbog hodanja i kičme.

Marija je zbog ove teške situacije bila u nezavidnom položaju u pogledu normalnog školovanja, ali uz pomoć jake volje i dobrih ljudi, pre svega profesora i prijatelja, ona je svoje devojačke ciljeve skoro postigla, završna je godina na Filološkom fakultetu i živi u Beogradu.

Srećna je i lepa devojka, vedrog duha i nasmejana.

Pomozimo Mariji da ima lakši život i još lepši osmeh.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading