OBELEŽAVAMO BOŽIĆNE POKLADE: Danas uradite OVO i vratiće vam se STOSTRUKO!

Autor: Republika

Vesti

24.10.2020

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas slavimo svetog apostola Filipa. Rodom iz današnje Palestine, oženjen i nagrađen sa četiri prelepe ćerke. Sve su bili nadarene od Boga da proreknu sudbinu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Kada su apostoli birali đakone, izabran je i on pored Stefana i ostalih. 

Pomagao je bolesnima i pred bičem bezbožnika sklonio se u Samariju, sad već apostol Filip. Posle svih čuda i lečenja bolesnih, bio je postavljen za episkopa Tralije. Živeo je dug život, protkan tajnom i svedočenjem Hrista. 

Sveti apostol Filip moli Boga za nas, uđite u ovaj vikend smireni, uz svoju porodicu i prijatelje. Danas pomozite svakom ko vam zatraži pomoć, vratiće vam se stostruko!

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Proslavi Božića, naime, prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade odnosno gozbe.

Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja.

Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading