BIOSKOPI DEFINITIVNO NAJBEZBEDNIJE MESTO

Autor:

Vesti

22.10.2020

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći online blog posvećen globalnom filmskom i bioskopskom poslovanju Celluloid Junkie objavio je analizu koja ukazuje na to da su se u vremenu pandemije virusa Covid-19, bioskopi pokazali kao trenutno najbezbednije mesto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Opsežna studija koju je sproveo Celluloid Junkie, aktivnim praćenjem pandemije, otkrila je da se nijedno izbijanje Covid-19 nigde širom sveta ne može povezati sa bioskopima ili mestima javne projekcije.

Kako je većina bioskopa širom sveta zatvorena tokom prve polovine 2020. godine i kako državne uprave i zdravstvene ustanove upozoravaju na pretnju koju predstavljaju zatvoreni prostori, pitali smo se da li bilo gde u svetu postoje primeri bioskopa koji su bili mesto širenja Covid-19.

Prateći razarajući efekat koji je pandemija korona virusa imala na svetsku filmsku i bioskopsku industriju, i na druge aspekte života, još otkako su prvi bioskopi zatvoreni u Kini u februaru pomenuti blog CJ je pomno pratio i beležio sve vesti na temu Covid-19 i bioskopa na svim kontinetnima, zemljama i jezicima.

Iako je nemoguće definitivno dokazati sve, oni sada sa sigurnošću tvrde da se do danas nijedno veće izbijanje ili prenos ne može pripisati bioskopima. Prenosimo vam deo metodologije i zaključke koje je ovo istraživanje donelo, a koje je u celosti dostupno na sledećem linku: https://celluloidjunkie.com/2020/10/19/cj-analysis-the-number-of-covid-19-outbreaks-traced-to-cinemas-is-zero/

Neki bioskopi su bili prinuđeni da se zatvore zbog nedostatka premijera velikih Holivudskih naslova kao i ograničenja propisanih od strane državnih vlasti. Podsećamo da su na nekim tržištima bioskopi tek počeli ponovo da rade nakon što su bili zatvoreni dok ima i zemalja u kojim se još uvek nisu otvorili. Zbog zabrane javnih okupljanja, koja je još uvek na snazi, neki bioskopi još uvek nemaju dozvolu da se otvore.

Naučni razlozi za ograničavanje broja osoba u zatvorenom prostoru se baziraju na tome da se SARS-Cov-2 virus primarno prenosi putem aerosoli (kašljanje, kijanje, disanje) pre nego dodirom. Uprkos tome, u nekim zemljama neki tipovi okupljanja na zatvorenom su dozvoljeni dok su drugi zabranjeni. Njujork je primer grada u kome je dozvoljeno otići u crkvu i na kuglanje, dok su bioskop ne.

Odluka da li će bioskopu biti dozvoljeno da se otvori ili ne, često više zavisi od politike nego od nauke. Uprkos svemu, treba naglasiti da bioskopi u prošlosti nijednom nisu bili povezani sa incidentima stvaranja novih žarišta virusa, što se ne može reći za crkve, restorane, noćne klubove, barove pa čak i Belu kuću.

Istraživajući da li su bioskopi bili žarišta širenja virusa Covid-19 blog CJ koristio je paletu različitih alata, između ostalog stupili su u kontakt sa preko 1000 bioskopskih lanaca.

STUDIJE POTVRĐUJU DA NIJE BILO PRENOSA U ZEMLJAMA U KOJIMA SE BIOSKOPI NIKADA NISU ZATVORILI

Iako više od 90% bioskopa u svetu nije radilo tokom prvog talasa pandemije, nekoliko
zemalja (Severna Koreja, Japan, Tajvan, Švedska) nisu zatvorile bioskope, mada nijedna od tih zemalja nije u potpunosti i izbegla virus, ali najvećim delom su uspešno kontrolisale situaciju.

Još jedna studija sprovedena u Berlinu, pokazala je da ako u bioskopu samo dišemo
broj udahnutih aerosoli, čak i u slučaju izuzetno dugog filma, još uvek je daleko niži nego u kancelariji u kojoj se aktivno priča. Studija takođe ukazuje da je ovo povezano i sa tipom ventilacije u bioskopskim salama.

Važno je napomenuti da iako bioskopi predstavljaju relativno nizak rizik prenosa virusa to nije isto kao kada bismo tvrdili da rizik ne postoji uopšte. Međutim, ljudi nisu prestali da idu u supermarkete ili da koriste javni prevoz iako oba ova primera predstavljaju veoma visok rizik prenosa virusa.

Dr Joyce Sanchez, specijalista infektivnih bolesti sa medicinskog koledža Wisconsin, napomenula je u svom naučnom članku da do danas ne postoji nikakva medicinska literatura niti objavljene studije koje pokazuju da su bioskopi bili mesto viralne transmisije.

Ni dva meseca nakon te njene izjave situacija se nije promenila.

Dr Robert Lahita, profesor medicine na medicinskom koledžu u Njujorku, izjavio je da smatra da smo čak 95% bezbedni u bioskopu, koji poštuje sve epidemiološke mere.

Svakako je na pojedincu da odluči da li će posetiti bioskop ili ne, ali poruka ovog istraživanja jeste da dokazi upućuju na to da su bioskopi najbezbedniji zatvoreni prostor po pitanju
infekcije Covid-19 pod uslovom poštovanja svih propisanih epidemioloških mera. Uprkos preko 100 miliona poseta bioskopu širom sveta, od početka pandemije, nijedno širenje virusa nije povezano sa bioskopom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading