TEŠKI BOLESNIK! Kači pse na olovne šipke dok oni cvile

Autor:

Vesti

21.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi vezani kožnim kaiševima za metalnu konstrukciju, a na svakoj od šapa nalaze se naprave sastavljene od niza olovki, zabijaju se u zid i pomeraju kako bi te sprave pravile određeni crtež.

Foto: pixabay.com/instagram/printskrin
Dragan Ilić i njegove 3 žrtve

Ne, nije reč o sceni iz nekog horor filma, već o snimku zabeleženom u Srbiji koji je preplavio internet i izazvao veliko zgražavanje javnosti. Reč je o "umetnosti" koju stvara Dragan Ilić, poznat po izložbi u kojoj čoveka dovodi u simbiozu sa robotom.

Ilić je pre tri godine svoje telo kačio na ovu skalameriju i tada je u nekim krugovima to izazvalo opšte oduševljenje, a njegov rad je okarakterisan kao "pravi primer spleta umetnosti, nauke i novih tehnologija, najatraktivnijih elemenata na festivalu Ars elektronika u Lincu". Za samo tri godine ovaj njegov performans je evoluirao u jednu skarednost, koja ugrožava životinje, što se da videti na snimku koji neko sa slabijim želucem teško može odgledati do kraja.

SVE GORE OD GOREG

Psi rase malinoa sve vreme skiče i tresu se, a povremeno u očaju i grizu jedan drugog, dok se pomoću skalamerije zabijaju u zid i idu gore-dole. Šapice prelepih pasa se krive i pritiskaju i ceo proces deluje uznemirujuće. Za to vreme glas u pozadini daje instrukcije kako da se pomera čelična konstrukcija.

U najodvratnijem delu snimka pas u sredini kreće nekontrolisano da se trza od straha i nemoći, dok "umetnik" u pozadini to vidi kao izvrsan momenat za stvaranje crteža i govori:

- Brzo, brzo da crtaju, tako, stani sad, pomeri levo-desno, kako ne razumeš šta mi treba, to, to, ajmo tako. Odlično, odlično, odlično... Tako Stefane, ajde, tako je, idi gore-dole, je l' možeš da ih okrećeš, idi još dole. Odličan crtež, odličan, ne može bolji da bude crtež - uzvikuje glas za koji se pretpostavlja da je Ilićev u nekoj vrsti ekstaze.

RepublikaFoto: facebook.com/Fondacija Pokret Levijatan
Ovo naziva umetnošću: Tortura nad jadnim psima

Veterinar Kosijer: Ovo je užasno, psi će imati trajne posledice

To nije jedini momenat koji se komentariše tokom ovog mučenja pasa. Isti glas na početku progovara:

- Celu šapu ovako, je*em mu lebac, kako ne vidiš. Samo ovi pipaju, a ne ona, sve troje, vrati ovo nazad (odnosi se na spravu koja ih pomera, prim. aut.) - čuje se u pozadi snimka.

Iz Udruženja građana Alfa, koje se bavi zbrinjavanjem bolesnih, povređenih i zdravih napuštenih životinja i njihovim udomljavanjem, poručuju da će podneti krivičnu prijavu.

- Mučenje i zlostavljanje životinja nije umetnost, već je izraz sadističke patologije pojedinca i takvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo u bilo kom društvu. To je krivično delo zlostavljanja životinja, podnećemo krivičnu prijavu protiv njega. Krivični zakonik propisuje kazna zatvora za onog ko, kršeći propise, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju. Insistiramo da tužilaštvo nešto preduzme - navodi Tanja Ostojić iz Alfe za Srpski telegraf.

Psi vezani kožnim kaiševima za metalnu konstrukciju, a na svakoj od šapa nalaze se naprave sastavljene od niza olovki, zabijaju se u zid i pomeraju kako bi te sprave pravile određeni crtež.

I veterinari su šokirani i zgađeni ovim snimkom, koji nedvosmisleno prikazuje povređivanje pasa.

- Ovo je užasno... Za koje god svrhe da se to radilo, reč je o klasičnom zlostavljanju. Psi su u vidnom stresu, sa ogromnom količinom adrenalina, tresu se i cvile. Ovo je stvarno bolesno i ima trajne posledice po životinju - navodi veterinar Saša Kosijer.

Snimak je u kratkom vremenskom roku pregledalo više od 20.000 ljudi, a na društvenim mrežama ga je objavila Fondacija pokret Levijatan, koja je i ukazala da je reč o umetniku Draganu Iliću.

Srpski telegraf je pokušao putem Instagrama da stupi u kontakt sa pomenutim umetnikom, ali do zaključenja ovog broja nismo od njega dobili nikakav odgovor.

PONOSAN NA SVOJA DELA

Dragan Ilić je preponosan na svoja umetnička dela, koja je pokušao i da objasni u medijima.

- Cela moja umetnička filozofija potiče od toga da se mi umetnici mučimo s prirodom. Ne verujem toliko prirodi koliko verujem da će inteligencija kad-tad uzeti prirodu pod svoje i početi da je kontroliše - izjavio je Ilić, koji je prošle godine imao postavku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
LANA

21.10.2020 23:52

Bolesnik, sto pre da reaguju nadlezne ustanove, zar normalan covek ovo moze da cita i gleda bez izazivanja gadjenja? Ako je hteo da izazove osecaj mrznje i prezira prema njegovom radu , uspeo je. OVO NIJE UMETNOST.

Lola

22.10.2020 04:04

Svaka cast sto ste objavili ovog monstruma. Neka se zna sta radi bolesnik. Hitno treba u zatvor i da mu se oduzmu psi i zabranu drzanja pasa.

andzelko

22.10.2020 11:32

Ja bih njega za muda ovako....pa neka krepa dok diše....

Tanja

22.10.2020 12:59

STRASNO ! Ko dozvoljava da zazivi ono sto budala zamisli ??