CRTAĆI ŽRTVE POLITIČKE KOREKTNOSTI: I Dambo rasista?!

Autor: Milica PANTIĆ

Vesti

19.10.2020

04:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšta histerija koju je posle ubistva Džordža Flojda izazvao pokret Black lives matter (Crni životi su vredni) nije zaobišla ni dobre stare crtane filmove uz koje su odrastale generacije, a koji su naprasno postali rasistički! Tako je Dizni bio prinuđen da uz "Damba", "Petra Pana" i "Knjigu o džungli" stavi upozorenje da ovi filmovi sadrže "loše stereotipe".

RepublikaFoto: youtube.com/WorldVidsX78
I VRANE NEPODOBNE Dambo na udaru

Dokle sve ide, govori i da je film "Maza i Lunja" označen kao rasistički jer su u njemu dve sijamske mačke predstavljene putem stereotipa o Azijatima. U crtanom filmu "Dambo" iz 1941. godine grupa vrana koja Damba uči da igra ima iskarikirane glasove Afroamerikanaca. Glavna vrana se zove Džim Krou (crow - vrana), što kritičare asocira na skup rasističkih segregacionih zakona (Zakoni Džimija Kroua), koji su nekada bili na snazi na jugu SAD.

Kralj Luj iz "Knjige o džungli" (1968), majmun sa lošim sposobnostima izražavanja, koji je predstavljen i kao lenj, peva u diksilend džez stilu. Ovaj lik je kritikovan zbog rasističke karikature Afroamerikanaca, dok je u "Petru Panu" zasmetao izraz crvenokošci za američke Indijance.

Berlin ukinuo glumce i glumice!

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu će od sledeće godine biti dodeljivane rodno neutralne glumačke nagrade, saopštili su organizatori.

Na festivalu su se do sada dodeljivali Zlatni medved za najbolje filmsko ostvarenje i Srebrni medvedi za pojedinačna rediteljska i glumačka ostvarenja, između ostalog, i za najboljeg glumca i glumicu.

Organizatori su rekli da će te nagrade biti zamenjene Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu i Srebrnim medvedom za najbolju sporednu ulogu.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da se radi o preterivanju i silovanju umetnosti.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

- Desetine generacija je odraslo na tim crtanim filmovima, do sada nije predstavljalo problem, ne vidim zašto bi sada. Sumanuto je prepravljati takav sadržaj da bi ispunjavao neke današnje norme, koje su svakako politizovane. Umetnost je nešto u šta politika i interesi manjinskih grupa ne treba da se mešaju. Ograničavanje umetnika, ukidanje elementarne umetničke slobode vodi krajnjoj cenzuri i osiromašenju kulture - kaže Jankovićeva za Srpski telegraf.

30 ODSTO GEJEVA I MANJINA MORA DA IMA SVAKI KANDIDAT ZA OSKARA

 

Da talas takozvanih antirasističkih zahteva nije zaobišao ni najslavnija dela, rečito govori i slučaj filma "Prohujalo sa viharom", koji je uklonila platforma HBO Maks, i to u jeku protesta u Americi. Film je dugo bio izložen kritici zbog romantiziranja ropstva, tvrde njegovi kritičari koji su sada dočekali svojih pet minuta. Ukoliko i bude vraćen na platformu, film će morati da ima napomene zbog "kontroverznih" tema.

RepublikaFoto: youtube.com/WorldVidsX78
Dambo

Besmisleni argumenti

- u "Mazi i Lunji" sporne sijamske mačke

- u "Dambu" vrana asocira na crnce

- u "Petru Panu" vređaju se Indijanci

- U "Knjizi o džungli" sumnjiv majmun

S druge strane, u ofanzivi je i gej-lobi u filmskoj industriji, tako da se od 2024. godine menjaju pravila za filmove koji će konkurisati za Oskara u kategoriji najboljeg ostvarenja. Ti standardi propisuju da najmanje jedan od glavnih glumaca mora biti pripadnik "podzastupljene rasne ili etničke grupe" (žene, etničke manjine, pripadnici LGBT i invalida). Iz tih grupa mora biti najmanje 30 odsto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama ili se priča mora baviti tim grupama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli da ispune te kriterijume, a vredni su razmatranja za najbolji film, akademija je uvela standarde uključivosti i na drugim područjima iza kamere. Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kriterijumima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading