STIŽE "ZIMSKI" KOVID KOJI JE SUROVIJI OD "LETNJEG": Jezivo upozorenje biologa odnosi se na JEDNU STVAR!

Autor: Republika

Vesti

16.10.2020

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hoće li se ponoviti aprilski scenario ili će možda biti još gore?!

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

Poznati hrvatski naučnik, molekularni biolog prof. dr Gordan Lauc, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, rekao je da vraća zimski kovid, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što je bila u proteklih šest meseci.

 

Dodao je i da se u Hrvatskoj zbog klime nije dogodio toliko nagli porast kao u drugim zemljama Evrope.

- Svi parametri koji su nam u leti pomagali da se ne zarazimo, sad više nisu tu. Pojavio se i problem grejanja koji jako isušuje vazduh. Nije dobro i biće još gore sledećih meseci - rekao je Lauc.

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

- Do leta smo verovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da jeste. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bismo se zarazili. Zato je važno provetravanje prostora, izbegavanje bliskog kontakta – rekao je Lauc.

Istakao je da će velika većina bolest preboleti bez velikih simptoma i neće umreti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome, a može se dogoditi da nema kapaciteta za njihovo lečenje.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je izuzetak, a ne pravilo.

– Nakon što prebolite bolest, neko vreme ste zaštićeni. Ko je preboleo bolest preko leta, vrlo verovatno neće dobiti teži oblik bolesti tokom ove zime, a hoće li biti zaštićen sledeće godine, to još ne znamo – rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading