Ministar prosvete potpisao ugovore sa direktorima: Izdvojeno 10 miliona dinara za zadruge u 29 škola

Autor: Republika

Vesti

12.10.2020

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je danas ugovore sa direktorima 29 osnovnih i srednjih škola o dodeli grantova za školske zadruge.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladen Šarčević

Školama je dodeljeno 10 miliona dinara za različite projekte koji će biti realizovani preko školskih zadruga. Šest miliona dinara podeljeno je za projekte u 16 osnovnih škola, dok su za projekte 13 srednjih škola opredeljena četiri miliona dinara.

Od tih sredstava biće nabavljene pakerice za voće i povrće, plastenici, sušare za voće, sušare za povrće i gljive, baštenski alati, mašine za presovanje otpada, mašine za šivenje i vez, sapunske baze, alati za izradu nakite, manji šporeti za kuvanje, peći za pečenje gline...

Ministar Šarčević je rekao da se sredstva za pomoć zadrugarstvu u školama opredeljeju prvi put i da škole koje su osnovale zadruge sada imaju priliku da naprave "male proizvodne pogone".

Kao pozitivan primer istakao je grad Požarevac gde su sve osnovne i srednje škole osnovale zadruge i već imaju zajedničke nastupe. Kolike su mogućnosti škola u toj oblasti najbolje govori primer Hemijsko-tehnološke škole u Subotici koja skoro ceo grad snadbeva sapunima i Mlekarske škole u Pirotu koja snadbeva ceo grad mlečnim proizvodima. Podsetio je da osim obrazovne, škole imaju i vaspitnu ulogu koja se najbolje sprovodi kroz osnivanje zadruiga.

- U đačkoj zadruzi stiču se određene veštine, a najveća vrednost je vaspitanje za rad. Učenici se uče preduzetništvu od najranijeg uzrasta. Od zarađenog novca pomažu se siromašni đaci, obezbeđuju vaučere koji se koriste u centrima izvrsnosti - rekao je ministar Šarčević za Tanjug nakon potpisivanja ugovora.

Osnovna škola "Sveti Sava" u Požarevcu dobila je oko 380.000 dinara za za nabavku prese za presovanje limenki.

Novcem zarađenim kroz zadrugu kupljena uniforma za sve učenike u škole

Direktorka škole Margareta Sekulović kaže da su oni "eko škola" i da su zadrugu "Mozaik" osnovali u novembru prošle godine, te da će im nabavka prese poslužiti da budu još efikasniji.

- Osvajali smo brojne nagrade u broju sakupljenih limenki, tako da će nam presa poslužiti da budemo još efikasniji - rekla je Sokolović za Tanjug.

Osnovna škola "Sveti vladika Nikolaj" iz Brodarca, koja je zadrugu osnovala u oktobru 2018. godine, dobila je 400.000 dinara za nabavku pakerice za voće i povrće.

Direktor škole Dejan Životić kaže da im je primarna poljoprivredna sekcija jer imaju 10 hektara obradivog zemljišta. Novce koji je zarađen kroz zadrugu kupljena je uniforma za sve učenike u školi, a obezbeđena su sredstva za nabavku udžbenika za đake koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Građevinsko tehnička škola Neimar iz Niša, sredstva od 350.000 dinara utrošiće za nabavku CNC mašine za graviranje plastike i drveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading