ZLOUPOTREBE VLASNIKA PREDUZEĆA "TEHNOPETROL": Put do PROFITA vodi preko MITA

Autor:

Vesti

06.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sajtu niškog preduzeća "Tehnopetrol" piše da se bave razvojem, proizvodnjom, servisom, održavanjem i instalacijama u oblasti naftne industrije i tehnologije prerade i distribucije naftnih derivata i specijalne opreme za ispitivanje mernih uređaja. Na ovom spisku nedostaje, međutim, jedna delatnost - podmićivanje!

RepublikaFoto: Public
Sedište "Tehnopetrol"

A upravo podmićivanjem do profita dolazi vlasnik "Tehnopetrola" Zoran Jovanović. I time se još hvali...

Na spisku klijenata niške firme su, između ostalih, Vojska Srbije (VS) i "Lukoil". Kako se priča, u mrežu ovog biznismena uvučeni su upravo oficiri VS. A da priče nimalo nisu bez osnova, svedoči podatak da se protiv Jovanovića vodi istraga u posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu. Razlog: osnovana sumnja da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, iz člana 359, stav 3 Krivičnog zakonika, u vezi stava 1, člana 34 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Za ovo delo zaprećena je kazna do pet godina, a u težim slučajevima do čak 12 godina zatvora. Jovanovića je, inače, Vojna policija uhapsila 2019. godine.

"Tehnopetrol" radi najunosnije poslove sa kompanijom "Lukoil", kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori, gde se nalazi ogranak firme, kao i sa Vojskom Srbije 9VS. Jovanović se za to vreme na sva usta hvalio kako ima veze u samom vrhu VS i vojnim bezbednosnim strukturama, a isto govori i za naftnu kompaniju "Lukoil".

Ova pitanja su ostala bez odgovora

Srpski telegraf je pokušao da stupi u kontakt sa Zoranom Jovanovićem, ali od 14. septembra, kada je prvi mejl prosleđen njegovom preduzeću, nismo dobili nikakav odgovor. Uspeli smo da dođemo do broja njegovog sina, koji je rekao da će ocu javiti da pogleda mejl i odgovori na njega, međutim, do toga nije došlo. Nakon deset dana prosledili smo nova pitanja. Uzalud.

Ovo su neka od pitanja na koja nije odgovorio:

1. Da li je tačno da i dalje imate ugovore sa Vojskom Srbije iako su neki oficiri iz Generalštaba kažnjeni zbog poslovanja sa vama?

2. Zašto su isti ugovori i dalje aktivni kada se protiv vas, kao odgovornog lica, vodi istraga, te samim tim, nemate pravo učešća na tenderima sa Vojskom?

3. Vojna policija uhapsila vas je 2. oktobra 2019. i određeno vam je zadržavanje od 48 sati. Da li ste imali informacije o hapšenju i zbog toga svoju funkciju u firmi preneli na sina?

4. Da li je tačno da ste nekim oficirima Generalštaba kupovali automobile i plaćali skupa putovanja?

5. Da li je tačno da ste pojedinim oficirima renovirali stanove?

6. Kako je moguće da protiv vašeg preduzeća ne postoji preporuka od strane Uprave za javne nabavke kojom se zbog istrage zabranjuje rad u javnim institucijama?

7. Da li je tačno da ste, prema vašim rečima, vrlo često kupovali mobilne telefone generalu Nebojši Pavkoviću u vreme dok je bio načelnik Generalštaba i zašto?

8. Možete li da objasnite prirodu vašeg odnosa sa generalom Vladimirom Lazarevićem, koga često pominjete u priči.

9. Pošto vrlo često pominjete visoki menadžment Vojske, možete li da iznesete sa kim ste direktno na vezi?

10. Kakva je priroda vaših kontakata sa preduzećem "Lukoil" i ko konkretno iz ovog preduzeća sarađuje sa vama?

11. Zašto radnici vašeg preduzeća ne mogu da uzmu kredit od banaka? Da li je to zato što su prijavljeni na minimalac, dok razliku do dogovorene plate primaju u kešu?

12. Koliko benzinskih stanica preduzeća "Lukoil" održavate i koliki je procentualni odnos naplaćenih radnih sati i cene opreme i rezervnih delova?

13. Da li ima izmišljenih kvarova opreme koji vam se odobravaju preko radnih naloga?

14. Da li je u sklopu istrage koja se protiv vas vodi pokrenuta i finansijska istraga?

15. Da li svojim poslovnim partnerima nekada obezbeđujete i usluge poslovne pratnje, kako sami to ističete?

- Zoran Jovanović do poslova u Vojsci Srbije dolazi putem javnih nabavki, gde iskorišćava, zloupotrebljava i podstiče oficire Vojske Srbije na različite načine, uglavnom posredstvom novca i različitih poklona. Na isti način, kako sam tvrdi, funkcioniše i u preduzeću "Lukoil". A na sve to, iako zarađuje milione, radnicima u svom preduzeću isplaćuje minimalac preko računa, a ostatak na ruke - priča za Srpski telegraf jedan od Jovanovićevih poslovnih saradnika, ističući da ga nimalo ne čudi što se protiv niškog biznismena vodi istraga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading