Vanredno važno obaveštenje turističke agencije"Wayout": Sada su ljudi na prvom mestu, verujemo u Vladu Republike Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija!

Autor:

Vesti

05.10.2020

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

VAŽNO SAOPŠTENJE!

RepublikaFoto: Promo

Dragi putnici, kolege i partneri,

Svedoci smo da se poslednjih dana podigla velika prašina oko isteklih garancija putovanja, što automatski dovodi do gubitka licenci za sve organizatore putovanja na teritoriji Republike Srbije. Wayout agencija je sa svojim saopštenjem  koje se odnosi na pomenutu situaciju izašla 30.09.2020. godine kada smo obavestili sve kolege i putnike da do pronalaženja rešenja u vezi garancija putovanja prestajemo sa prodajom aranžmana od 01.10.2020. godine, uz poziv kolegama i putnicima da ukoliko ima zainteresovanih putnika da se prijave na našu listu čekanja, kako bi spremni nastavili obavljanje delatnosti po dobijanju novih garancija putovanja.

Zaista ne vidimo razlog za ovakvo uništavanje ugleda domaćih turističkih agencija ispred putnika, domaće i stranih avio kompanija, ino partnera i hotelijera širom Evrope i sveta. Poznato je da je pandemija prouzrokovala svetsku krizu na svim nivoima, što se naročito odnosi na turističku privredu. Iako je realno očekivati  da je turizam delatnost koja će se verovatno najbrže oporaviti, ovakvim postupanjem prema turističkoj privredi takva očekivanja su dovedena u pitanje.

To što Grčka, kao glavna turistička destinacija i glavni izvor prihoda većine turističkih agencija ove godine ni izbliza nije ispunila svoj potencijal, apsolutno ne znači da agencije koje se pretežno bave tom destinacijom nisu likvidne, već samo da su privremeno smanjile broj zaposlenih ili zatvorile neke od poslovnica, pogotovo jer su sve te agencije pre pandemije platile fiksne zakupe za smestaj srpskih turista, kako u Grckoj, tako i u Turskoj, Egiptu ili Kipru. Iskreno verujemo da će se uskoro sve vratiti u normalu i da sledi veliki povratak naših dragih kolega, naravno, ukoliko im to bude omogućeno.

RepublikaFoto: Promo

Ovakav scenario pogađa i ostale organizatore putovanja, kojima se onemogućuje organizovanje putovanja za druge destinacije, iako smo svedoci da, kako neke zemlje članice EU pokazuju spremnost da prihvate putnike iz Republike Srbije, tako i zemlje van EU, inače vrlo popularne na našem tržištu. Jedna od takvih agencija je i Wayout, jer smo morali stopirati prodaju od 01.10.2020. godine, samim tim smo otkazali 1 od 3 predviđena leta za Hurgadu za 10.10.2020. godine, zbog nemogućnosti prodaje aranžmana i poštovanja zakona i preporuka Vlade Republike Srbije, što ce druge kolege takođe morati da urade isto, s obzirom na to da ne postoji nijedan organizator putovanja koji u ovom trenutku ima zakonsko pravo da prodaje turisticke aranzmane u Republici Srbiji, a ukoliko neko radi drugačije, to automatski znači da to čini protivno zakonu Republike Srbije. Ovim putem koristimo priliku da se izvinimo svim putnicima kojima smo morali da pomerimo datum putovanja, a posebno izvinjenje dugujemo putnicima koji nisu imali mogućnosti da svoje putovanje pomere za drugi datum, stoga je njihov aranžman morao biti otkazan, ali ih molimo za razumevanje, jer drugog izbora zaista nismo imali. Napominjemo da u trenutku kada je nastao problem sa garancijom putovanja, agencija Wayout je imala potpisanih 5 čarter serija za Hurgadu za oktobar i novembar i plaćene serijske grupe za letove na Kipar, a sve to sa nacionalnom avio kompanijom Air Serbia, koja će definitvno ovakvim razvojem događaja osetiti veliku stetu.

Ukoliko se ne obezbedi način da se izdaju nove garancije putovanja, izgubiće mnogi: pre svih putnici, a onda kako turističke agencije, tako i nacionalni prevoznik Air Serbia, zatim same osiguravajuće kuće, koje uprkos svemu ne mogu poreći činjenicu da su im turističke agencije obezbeđivale glavni promet na polju prodaje putnog zdravstvenog osiguranja, osiguranja od otkaza i u poslednje vreme, putnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva lečenje od COVID-19, autobuski prevoznici i kolege turistički vodiči i pratioci. Na kraju, trpeće Republika Srbija zbog manje novca u budžetu i porodice zaposlenih u turističkim agencijama, kojima će u budućnosti sigurno prestati radni odnos. Napominjemo i školski  sistem, prema kojem će obrazovni programi za buduće turističke radnike postati besmisleni.

RepublikaFoto: Promo

Ovom prilikom zahtevamo od nadležnih institucija da danas 05. oktobra daju zeleno svetlo za nastavak prodaje aranžmana, makar za agencije koje imaju carter letove sa Air Serbia za Tursku i Egipat ili potpisana blok sedišta sa avio prevoznikom Air Cairom, kao i eventualne potpisane serijske grupe za letove na Kipar, kako bi svi zaposleni u turizmu mogli da nastave da funkcionišu i podignu ovu posrnulu privrednu granu na zdrave noge, a sve u skladu sa zakonima Republike Srbije, a posebno da svi putnici koji su zaslužili svoj odmor nakon ovako teške godine za nama otputuju na svoja toliko željena putovanja, a za sta su im potrebne turističke agencije koje bi im organizovale ta putovanja.

Na kraju, menadžment i zaposleni Wayout agencije, kao turoperator broj 1 po broju putnika za Egipat, Kipar i UAE veruju u Vladu Republike Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija da će u toku danasnjeg dana naći rešenje za ovaj problem, u kom se nalazimo ne svojom krivicom, da ga zaboravimo što pre i da nastavimo da servisiramo svoje putnike najbolje što možemo, kao što su navikli od nas u poslednjih 15 godina.

Po nalogu direktora, ovaj dopis će biti poslat Ministarstvu turizma i telekomunikacija, avio kompaniji Air Serbia, svim turističkim agencijama u Srbiji, organizaciji YUTA, organizaciji UTAS i osiguravajucoj kući Dunav osiguranje.

U isčekivanju pozitivnog rešenja u toku današnjeg dana,

Srdačno vas pozdravljamo,

Vaš Wayout tim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading