Saopštenje Zaštitnika građana o aktivnostima tokom "Dečje nedelje": Izmenom propisa unaprediti zaštitu prava deteta

Autor:

Vesti

05.10.2020

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas, povodom početka nacionalne manifestacije „Dečja nedelja“, ukazao da je neophodno izmeniti određene zakonske i druge propise koji se tiču zaštite prava deteta kako bi se unapredio položaj ove najranjivije kategorije stanovništva.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

Institucija Zaštitnika građana se veoma uspešno bavi zaštitom prava i najboljeg interesa deteta od svog osnivanja pre 13 godina a novim zakonom o Zaštitniku građana biće znatno poboljšana  zaštita prava deteta u svakom smislu, i po pitanju preventive, zatim same zaštite ali i efikasnosti sprovođenja te zaštite, rekao je Pašalić.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović ukazala da je ove godine najviše problema u zaštiti prava deteta bilo u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa.

 

 

 

Problema je bilo jer nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja nije na vreme prepoznalo potrebe posebnih kategorija dece niti su drugim donosiocima odluka ukazali na specifične potrebe, kao na primer dece sa autizmom, ali su nakon urgencije Zaštitnika građana ti propusti ispravljeni, rekla je Stojanović.

I dalje ćemo neprekidno i vrlo pažljivo pratiti rad svih nadležnih državnih organa i ustanova zaduženih za zaštitu prava deteta i hitno reagovati na sve njihove propuste u radu sa ciljem da se deci obezbedi najveći stepen zaštite prava i interesa, navela je Stojanović.

Povodom "Dečje nedelje" Zaštitnik građana je organizovao internet anketu u kojoj su učestvovala deca, članovi "Panela mladih savetnika" Zaštitnika građana. Glavni utisci koje su naveli članovi Panela mladih o vanrednom stanju su osećaj zatvorenosti, izolovanosti, straha ali i prihvatanje novog načina  školovanja, dok većini učesnika u anketi koju je institucija Ombudsmana organizovala povodom "Dečje nedelje", odgovara održavanje nastave na daljinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Osećala sam se nekako zatvoreno, nigde se ne izlazi kada bi rado bila sa drugarima i drugaricama", "Osećao sam se zatvoreno, kako fizički tako i psihički, bilo mi je dosadno, bio sam bezvoljan i umoran, uskraćene slobode", "Na početku vanrednog stanja sam bio malo nervozan sve što je moglo zatvorilo se (škole, tržni centri, fakulteti, pozorišta...)", samo su neki od odgovora mladih o svom doživljaju vanrednog stanja.

 

 

 

"Pozitivne stvari su to što nas manje pritiskaju, možemo duže da spavamo, dok za negativne stvari izdvajam da je teže savladati gradivo", "Pozitivno je što ne moram da učim da bih dobila ocenu i to što smo kod kuće", "Nikada nastava na daljinu ne može biti dobra kao uživo", ocene su predstavnika "Panela mladih savetnika".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading