Čudo u Grčkoj: Ikona Bogorodice lije suze prvi put posle NATO bombardovanja, svi strepe da dolaze novi ratovi

Autor:

Vesti

05.10.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Crkvi Svetog Nikole na ostrvu Andros u Grčkoj proplakala je pre nekoliko dana freska Presvete Bogorodice "Nada svih nas". To se prethodno dogodilo samo još jednom 1999. godine, kada je počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije, pa meštani strepe da sada možda plače zbog narastajućih tenzija i mogućeg oružanog sukoba Grčke i Turske. Ipak, postoje i oni koji tvrde da su suze u stvari predskazale rat Azerbejdžana i Jermenije, pošto su i Jermeni, kao i Srbi i Grci, pravoslavan narod.

Foto: Printscreen
Mirotočenje ikone

Prvo čudo na Androsu dogodilo se 1999. godine, kada je prva NATO granata pala na Srbiju. Bogorodica je, kako su tada ispričali svedoci, danima neprekidno plakala i suze su kapale na pod. Trag suze ostao je između oka i usta, a onda je Bogorodica ponovo proplakala. Nekoliko dana kasnije zaratili su Azerbejdžan i Jermenija oko Nagorno Karabaha.

 

Ostrvo Andros je najsevernije ostrvo u grčkom arhipelagu Kiklada, a meštani ovih dana pozivaju na pokajanje i mole Presvetu Bogorodicu da čuva njihovu vojsku u ova teška vremena, kada im preti ozbiljna opasnost od vojnih sukoba, posebno nakon sudara grčkih i turskih ratnih brodova u istočnom Mediteranu. Crkva Svetog Nikole neprestano je puna.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Ljubomir Ranković

Kako za Srpski telegraf objašnjava glavni urednik Glasa crkve protođakon Ljubomir Ranković, mirotočenje ikona i freski poznato je u pravoslavnom svetu od davnina i najčešće predskazuje teške trenutke.

Protođakon Ranković: Mirotočenje ikona predskazuje teške trenutke

 

- Suze majke svete su plač nad svojom decom. Mirotočenje se javlja u sudbinskim vremenima, kada se događaju velike nevolje. Ako se zna da je freska Presvete Bogorodice zaplakala kada je počelo bombardovanje Srbije, jasno je zašto sada plače. I nije samo to opasnost od rata već i borba sa bolešću, odnosno koronom, pred kojom je i nauka nemoćna - kaže protođakon Ranković.

 

S druge strane, naš sagovornik napominje da se ne treba plašiti mirotičenja ikona i freski samog po sebi jer su one najčešće lekovite i isceliteljske. 

Ovo su još neki slučajevi

RepublikaFoto: Facebook.com/Haralampie Lampovski

* 28. januara 2020. proplakala ikona Svetog Stefana Piperskoga u jednom crnogorskom hramu. To se dogodilo oko Savindana, pa je sve dobilo posebnu simboliku

* 28. juna 2019, na Vidovdan, proplakala ikona Svete Petke u istoimenoj crkvi na Ovčanskom putu kod Beograda

* 30. maja 2019, na Spasovdan, u Beogradu zamirotočila ikona Svetog despota Stefana Lazarevića. Sve se dogodilo kada su je vojnici preuzeli kako bi je nosili tokom litije zbog gradske slave ulicama grada

* 17. jula 2018, tačno na 100 godina od smrti porodice Romanov, proplakala ikona svetog Alekseja Romanova, u Manastiru Svetog Luke kod Varvarina. Ikonu je 1985. u Jerusalimu na poklon dobio iguman manastira arhimandrit Aleksej Bogićević

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading