U SRBIJI PRONAĐENI RAKOVI STARIJI OD DINOSAURUSA! Znate li šta su to "živi fosili"?

Autor: sputniknews.com

Vesti

04.10.2020

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni rezervat prirode Zasavica nadaleko je poznat kao mesto u kom žive specifične biljene i životinjske vrste. U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče iz gornjeg kambrijuma pre oko 500 miliona godina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zasavica

- Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vek jako kratak. Ali zbog toga ih možemo nazvati i živim fosilima - rekao je za RINU, Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata "Zasavica", kompletirana je priča o "živim fosilima" na ovom prostoru. Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.

- Smatra se da su njihovi preci živeli oko dve stotine miliona godina pre nego što su je pojavile prve ribe i dinosaurusi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat - rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja.

Kroz ovaj rezervat teče reka Zasavica , potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom i zato je ona idealano stanište za retke riblje i ostale vodene vrste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading