HITNO POTREBNA KRV! Institut za transfuziju uputio javni apel, najpotrebnija ova krvna grupa

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.09.2020

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih par nedelja povećan je broj operacija koje su prethodno bile odložene zbog virusa korona, ali i saobraćajnih nezgoda, pa iz Instituta za transfuziju krvi apeluju na sve građane da dobrovoljno daju krv i povećanju zalihe.

RepublikaFoto: pixabay.com


Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi je za Tanjug rekla da su rezerve krvi za sada relativno stabilne, ali da su najpotrebnije krvna grupa A pozivitna, koja je najčešća, kao i grupa B pozitivna, koja je i najređa.

Kako je rekla, ovog, kao i svakog leta, bio smanjen broj davalaca krvi, ali da je bio smanjen i broj pacijenta koji su imali potrebu za transfuzijom, jer su, podseća, mnogi centri bili pretvoreni u kovid bolnice.

Navela je da je krv bezbedno dati u doba korone. Kriterijumi za davaoce krvi su strogi, ali nema dodatnih analiza, pa se pored popunjavanja upitnika, oslanjaju i na svest i savest daoaoca.

Kako je pojasnila, kod prehlade i respiratornih infekcija praćenih temperaturom, sada je umesto dve nedelje po ozdravljenju davaoca, kako je bilo ranije - potrebno mesec dana.

Antuljeskov je navela da ukoliko je neko ko želi da da krv, bio u zemlji koja je pogođena virusom korona, mora da prođe meesec dana da bi mogao da donira krv.
RepublikaFoto: pixabay.com



Slično je i u slučaju da je dobrovoljni davalac imao kontakt sa zaraženom osobom - krv može dati nakon mesec dana od poslednjeg kontakta, dodala je ona.

Svi dobrovoljni davaoci krv mogu dati na Institutu za transfusiju krvi, svakog radnog dana od sedam do 19 sati, kao i u Urgenrnom centru, pet radnih dana u sedmici od 10 do 15 sati.

Takođe, Institut za transfuziju krvi organizuje i akcije dobrovoljnog davanja krvi u gradovima Srbije, u svom transfuziomobilu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading