(VIDEO) KRIZNI ŠTAB: Situacija stabilna, mada može vrlo brzo da se promeni

Autor:

Vesti

25.09.2020

13:09 >> 13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Palati Srbija održava se redovno zasedanje Kriznog štaba povodom koronavirusa u našoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Foto: Ilustracija

U Republici Srbiji do 15 časova 25. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 33.238  potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.422 osoba od kojih je 75 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva u Beogradu registrovano 36 pozitivnih osoba.

Broj ne raste ali se ni ne smanjuje, što znači da je stabilan. Ovo su podaci koji ohrabruju. S obzirom na to da znamo koja je epidemiološka situacija kod nas, to može vrlo brzo da se promeni.

U KCB Dragiša Mišović hospitalizovano 7 dece i četiri majke.

Od 21.09. u osnovnim školama je prijavljeno dvoje dece kod kojih je primećeno prisustvo vidusa dok je kod srednjoškolaca zabeležen jedan slučaj.

Ukupan broj u ovom momentu za ove četiri nedelje je u osnovnim 39 a u srednjim 16 zaraženih đaka.

Stabilna epidemiološka situacija je direktan pokazatelj jedne odgovorne sredine, pogotovo nastavnika i dece što treba da bude primer svima.

Kada je u pitanju nadzor nad putnicima iz inostranstva do ovog momenta za prehodnih sedam dana je ukupno prijavljeno 32.000 naših građana od kojih je 45 onih koji su se vratili iz inostranstranstva primećeni su simptomi koronavirusa.

Procedura onih koji su se vratili sa putovanja

Nakon ulaska u zemlju naši građani su u obavezi da se u naredna 24 časa prijave na portal e-zdravlja gde nakon popunjavanja testa mogu da odrede da li su zaraženi ili ne, takođe tu proceduru treba ponoviti i nakon 10 dana. Oni kojima se jave simptomi trebalo bi bez odlaganja da se jave u kovidambulante.

O zaraženima u ustanovama za socijalne zaštite i domovima za stare

Najveći broj zaraženih je u Beogradu oko 36%, trenutno nema nijednog žarišta ali ima sporadičnih slučajeva na teritoriji naše zemlje. U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare potvrđeno je prisustvo kod 47 korisnika i 16 zaposlenih i to Knjaževac, Novi Sad, Pančevo, Sremčica, Kelebija i u Priboju.

U Vojvodini je situacija stabilna ali nesigurna. Dnevno ima ispod 50 hospitalizovanih u KCV. Dnevno nažalost beležimo jednocifren broj u pojedinim gradovima Vojvodine.

Zdravstveni sistem je ponovo restartvoan, odnosno vraćen u kovid deo i sve ustanove pokušavaju da ono što je propušteno da se što brže nadoknadi do perioda za koji se nadamo da će biti što kasnije a to je period za koji se očekuje povećanje broja obolelih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading