(VIDEO) LIŠĆE POSIVILO OD ZAGAĐENJA: Smederevo prekriveno crnom prašinom koja je svuda

Autor: Srbijadanas, Republika

Vesti

20.09.2020

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smederevski pokret "Tvrđava" objavio je video snimak na kome se jasno vide razmere zagađenja u ovom gradu.

RepublikaFoto: twitter.com/Pokret Tvrđava
Sivo lišće

Na snimku se vide tamno sivi umesto zeleni listovi biljaka, a kada osoba sa snimka dodirne biljku sa njenih listova se otresa prašina. 

Takođe se na video vidi i atomobil koji je u potpunsti pokriven debelim slojem crne prašine koja ostavlja tamne tragove na rukama i koži.

Iz pokreta "Tvrđava" su uz snimak, koji su ojavili na društvenoj mreži Twiter, napisali da su se stanovnici toliko navikli na ovakve pojave da ih više i ne primećuju, ali da njihovo udruženje sprema tužbu protiv Železare.

- Da li ima uopšte smisla da pričamo da je juče opet celo Smederevo prekriveno rudnom prašinom i čeličnim opiljcima? Najgore je što su ljudi, izgleda, prihvatili da je to realnost i šta sad tu možemo. Pripremamo tužbu protiv HBIS-a u saradnji sa jednom beogradskom organizacijom - napisali su iz pokreta.

Iz ovog pokreta su rekli da ih zabrinjava to što nadležni ne reaguju na ovaj problem i da su zbog toga primorani da aktivnije preduzmu stvar u svoje ruke.

- Zabrinjava odsustvo Tužilaštva i Ministarstva ekologije koji su upoznati sa ovim uticajem na zdravlje i živote ljudi. Institucije ne funkcionišu i gotovo da nas teraju sa radikalizujemo aktivizam i uzmemo stvar u svoje ruke - rekao je Kolja Krstić iz pokreta "Tvrđava".

 
Početkom avgusta Smederevci su imali problem sa crnom prašinom koja je preplavila grad. Za misteriozni crni prah koji je utvrđeno da potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar raznosio.

Stanovnici Smedereva nisu još uvek dobili odgovore na pitanja koja ih muče, a ticala su se misterioze prašine i njenog uticaja na zdravlje, da bi ih već sinoć sačekalo novo iznenađenje u vidu "padavina".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading