SVE SU PEČURKE JESTIVE, ALI NISU SVE ZDRAVE: Kragujevčanin pojeo "anđela uništenja" i JEDVA PREŽIVEO!

Autor: Srbijadanas, Republika

Vesti

20.09.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dušan Matejić (57) iz Kragujevca smatrao je sebe poznavaocem pečuraka sve dok pre mesec dana sam sebi nije umalo oduzeo život kada je skuvao čorbu u kojoj se slučajno našla i zelena pupavka, najotrovnije pečurka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pečurke (Ilustracija)

Trovanje ovom gljivom izaziva izuzetno tešku kliničku sliku, a često se završava i smrtnim ishodom. Dušan je imao sreće, jer je na vreme prepoznao simptome, pa je odmah potražio pomoć lekara.

Još uvek nije izlečen, ali je, kaže, na dobrom putu. Sa iskustvom koje ima, Dušan je pozvan da bude specijalni gost i "hodajuća lekcija" na jubilarnoj 20. izložbi gljiva koju je organizovalo Gljivarsko društvo "Šumadija" u Kragujevcu.

Jedna gljiva zelene pupavke od oko 20 grama u sebi ima dovoljno otrova da ubije odraslu zdravu i jaku osobu. I baš ta jedna, našla se u korpi Dušana Matejića. Zelena pupavka se još naziva i "kapa srmti" ili "anđeo uništenja".

 

Danak neiskustvu ili nedovoljno poznavanje gljiva, za Dušana više, kako kaže, nije bitno kako će nazvati ovu grešku. Zna da je pogrešio i jedva iščupao živu glavu, a u šumi i sa gljivama je, kaže, više od dve decenije.

 

- Brao sam šumske šampinjone i eto, promakla mi je jedna zelena pupavka. Naravno da sam znao kako pupavka izgleda, ali ovoj je od sunca posivela kapica i ja sam je pomešao sa jestivim. Greške se dešavaju, a ova je mogla skupo da me košta - iskren je Dušan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading