Fruška gora ostaje otvorena za ljubitelje prirode kao i do sada

Autor:

Vesti

18.09.2020

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos pisanju pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori, tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti „oduzeti“ od građana i da će na istom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ovakvi navodi nisu provereni niti tačni. Ova prirodna dobra će, kao i uvek, ostati otvorena za sve ljubitelje prirode.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Naime, istina je da je kupljeno 205 parcela, ali ne postoji nikakva bojazan da će se na njima graditi veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera pri kupovini parcela razvoj stočarskog i pčelarskog gazdinstva. Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza. Jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce (Banstol, Dobrilovac i Doku) koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi. Drugi deo, odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka).  

Sve PG formirane su tako što je deo poljoprivrednih parcela kupljen od fizičkih lica, a deo zakupljen dugoročno. Na pomenutim katastrarskim parcelama ne postoji upisana žuta planinska staza, a RGZ je javno dostupan svima i samim tim, lako proverljiv. Kao i parcele, i vidikovac „Kesten”, je i pre ove kupovine bio vlasništvo više fizičkih lica, te je jedino što se sada menja, ime vlasnika.

Planinari i organizovane posete turista koji su i do sada uživali u njegovim lepotama, biće i ubuduće uvek dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo gde će im biti ponuđeno srdačno, i pre svega, domaćinsko gostoprimstvo. Naravno, uz prethodnu najavu i nakon što se sve privede nameni.

Takođe, vanredni nadzor Pokrajinske inspekcije Zavoda za zaštitu prirode je trenutno u toku, i očekuje se zapisnik čiji će zahtevi biti apsolutno ispunjeni. Takav pristup bio je praksa i do sada, jer  su svi radove izvođeni u skladu sa uslovima Zavoda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading