VESIĆ OBRADOVAO NAJSTARIJE: Otvoren klub za seniore na Banjici

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.09.2020

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U voždovačkom naselju Banjica, u Crnotravskoj ulici, danas je otvoren Dnevni centar i klub za starije "Anđelka Trnavac" u koji je uloženo oko četiri miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je to 31. klub za stare otvoren u glavnom gradu.

- I pored toga što naši klubovi za seniore sada ne rade zbog epidemije korona virusa, kako bi se sačuvalo zdravlje naših najstarijih sugrađana, mi nastavljamo da radimo na unapređenju kvaliteta njihovih usluga jer će se, pre ili kasnije, vratiti u ove klubove i važno je da tada imaju što više mogućnosti da svoje treće doba provedu onako kako su zaslužili - rekao je Vesić.

Naveo je da je prvi klub za stare otvoren 1973. godine i da ih je do 2013. ukupno bilo 20, a da je u poslednjih sedam godina otvoreno 11 novih, uključujući i klub koji je danas otvoren na Banjici. To, istakao je, znači da gradska vlast pokazuje da joj je prioritet da se odgovorno odnosi prema najstarijim sugrađanima.

 
- U ovakvim centrima oni dobijaju mogućnost druženja, besplatnih seminara, da kvalitetno provode svoje vreme...To je razlog zbog čega ovo radimo jer se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se odnosi prema najstarijima i najmlađima - rekao je Vesić. Zahvalio je opštini Voždovac koja je inicirala otvaranje kluba za stare na Banjici i gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji je to realizovao.

- Na taj način pokazujemo kako svi zajedno možemo da radimo za dobro građana i da činimo da njihov život bude bolji - rekao je Vesić i dodao da će za penzionere sa Banjice novi klub biti kvalitetan pomak u njihovom životu jer će im omogućiti da bolje i kvalitetnije provedu svoje vreme. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da u Beogradu živi više od 405.000 penzionera, a da se procenjuje da sugrađana starijih od 65 godina trenutno ima 365.000.

RepublikaFoto: Tanjug
Šah klub

Istakla je da će Grad Beograd i u narednom periodu nastaviti sa otvaranjem klubova za stare jer se, dodala je, gradska vlast zalaže za koncept aktivnog starenja i da oni na svakoj opštini, u svakom delu grada mogu da imaju mesto koje služi samo za njih, za njihove sadržaje. Dodala je da je za klub na Banjici uloženo oko četiri miliona dinara. Predsedednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je rekla da je otvaranje tog kluba pravi primer kako opština i Grad mogu dobro da sarađuju.

Dodala je da opština Voždovac ima više od 30.000 penzionera, a da ih je najviše na Banjici.

Na opštini Voždovac, inače, već postoji jedan klub za stare na adresi Vojvode Stepe 280, kapaciteta 30 korisnika.

Površina kluba koji je danas otvoren na Banjici je 470 kvadrata, ali je upotrebljivi deo prostora 170 kvadrata, dok je njegov kapacitet 100 korisnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.