Recept doktora Nestorovića sa kupusom nije zamena za lek protiv čira

Autor: Republika

Vesti

15.09.2020

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupus, ili sok koji se pravi od njega, nije zamena za medicinski tretman protiv ove bolesti, kako tvrdi kontroverzni doktor Branimir Nestorović.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Branimir Nestorović

Brojni mediji u regionu, među kojima je i portal Republika, objavili su tekst u kojem su prenete izjave doktora Nestorovića, koji tvrdi da je kupus "moćan lek za čir na želucu, kao i za heliobakter".

- Iseckajte kupus, prelijte ga vodom, neka bude pola kupus, pola voda i neka odstoji dva dana u frižideru. Posle toga pijete po jednu času ujutru i uveče dve nedelje. Ispostavilo se da kupus ima određene materije koje obnavljaju sluzokožu u želucu. U kombinaciji sa sladićem deluje i na helikobakteriju, i to na one rezistentne oblike - rekao je Nestorović gostujući na TV Hepi.

Međutim, navodi kontroverznog doktora nisu tačni, što je uvrdila analiza portala Raskrinkavanje.ba, koji naš originalni tekst ocenilo kao dezinformaciju i pseudonauku.

"Najčešći uzroci čira su infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kao i dugotrajna upotreba protivupalnih lekova kao što su aspirin i ibuprofen, navodi se u članku portala Healthline. U članku je takođe objašnjen i proces lečenja čireva na želucu. Navodi se da lečenje zavisi o uzroku čira i da se većinom leče uz pomoć lijekova koje propisuje doktor, a da je u retkim slučajevima potreban i hirurški zahvat. Kada je reč o ishrani, u članku se navodi da ona ne može uzrokovati niti izlečiti čireve na želucu. Ipak, zdrava ishrana može poboljšati zdravlje probavnog trakta. Takođe je poželjno izbegavati začinjenu ili ljutu hranu dok se čirevi leče", piše u analizi.

U daljoj analizi se navodi i članak objavljen na portalu TuaSaude, u kojem se ističe da pored terapije koji prepiše lekar, pacijenti koji se leče od čira, mogu da se pridržavaju dijete u treniranju infekcije Helicobacter pylori bakterijom.

Kupus, brokoli i karfiol se navode kao tri povrća koja sadrže supstance zvane izotiocijanti, koje mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv Helicobacter pylori. Ove supstance, kako se navodi, pomažu u smanjenju širenja bakterije u crveima, a ovo povrće je lako za varenje i pomaže u smanjenu bolova u želucu.

Dakle, kupu, odnosno sok od kupusa, može biti koristan u tretiranju infekcije, ali ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju tvrdnju da konzumiranje ovog povrća može zameniti medicinski tretman ili da je, kako Nestorović tvrdi, "najbolji" lek u borbi s ovim problemom.

Takođe, Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju također su samo delimično bazirane na činjenicama. Kako se navodi na web stranici Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading