SAVETI STRUČNJAKA ZA BOLJU PSIHOFIZIČKU SPREMU DETETA! Igranje za bolji razvoj

Autor: Tatjana Jovanović

Vesti

04.09.2020

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fizička aktivnost ima ulogu u mentalnom zdravlju, a kroz igru dete razvija i zadovoljava radoznalost, opažanje i posmatranje, razvija pažnju i pamćenje, kaže sportski psiholog Ivan Paunović.

RepublikaFoto: pixabay.com

Fizička aktivnost je bitna stavka kada govorimo o zdravlju, a naviku da se bude aktivan bitno je steći još od malih nogu. Težnja svakog, pa i najmanjeg deteta, jeste da se uključi u sve životne tokove i da u njima aktivno učestvuje. Da bi ostvarilo tu težnju, potrebne su mu određene psihofizičke sposobnosti koje teži da razvije i zato mu treba pružiti šansu za ispoljavanjem istih. To se najlakše prihvata i ostvaruje preko sveta igre. Zbog toga se igranje ne može zameniti niti bilo čime nadoknaditi u razvoju i vaspitanju deteta.

- Fizička aktivnost ima ulogu u mentalnom zdravlju tako što štiti decu od uticaja svakodnevnih stresnih situacija, kao što je nastup u javnosti, na primer. Kroz igru dete razvija i zadovoljava radoznalost, opažanje i posmatranje, razvija pažnju, pamćenje, kao i ukupan fizički potencijal. Upravo u igri deca u celini razvijaju ono što skraćeno nazivamo inteligencijom - kaže za Srpski telegraf personalni trener i sportski psiholog Ivan Paunović.

RepublikaFoto: pixabay.com

Igre treba da budu što dinamičnije, složenije i uz upotrebu što više novih rekvizita.

- Klasični primeri za igru nama su jako poznati: šuga, preskakanje konopca, puštanje zmajeva, igra frizbijem, školice, ledeni čika, hula-hop, preskakanje lastiša, igranje loptom... A ako želite da dete radi i neke korisne vežbe, neka to opet bude kroz igru. Sve je bolje od sedenja za kompjuterom i neaktivnosti - dodaje naš sagovornik.

Klasični primeri za igru nama su jako poznati: šuga, preskakanje konopca, puštanje zmajeva, igra frizbijem, školice, ledeni čika, hula-hop, preskakanje lastiša, igranje loptom

Paunović od vežbi predlaže stajanje na jednoj nozi, prilikom čega jedno dete može drugom da broji koliko ovakvo stajanje traje. Zatim hodanje po liniji ili hodanje po osmici, za šta je potrebna koncentracija i dobra koordinacija. Tu su i razni oblici skakanja, zaobilaženje prepreka i slično.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Osim navedenog, razne vrste sportova uvek su dobrodošle. Ja bih deci posebno preporučio plivanje jer se u ovom sportu razvijaju sve grupe mišića. I vožnja bicikla je dobar vid aktivnosti za decu - savetuje sportski psiholog i trener.

Smernice za decu i roditelje

Deci je potrebno minimalno jedan-dva sata dnevno bilo kakve fizičke aktivnosti

Ako je moguće, neka se fizička aktivnost odigrava u prirodi. Sem toga, boravak na suncu je veoma važan zbog vitamina D

Deci se preporučuje raznovrsna ishrana, uz veći unos voća i povrća, ribe, žitarica od celog zrna

Deca treba da piju vodu, biljne čajeve, limunadu, prirodne voćne sokove, jogurt

Deca treba da smanje unos slatkiša i zaslađenih gaziranih i negaziranih sokova

Roditelji treba da provere da li su oprema (odeća i obuća) i mesto za fizičku aktivnost dece udobni i bezbedni

Roditelji treba više da se igraju sa decom

Deca koja često viđaju roditelje koji uživaju u sportu i fizičkim aktivnostima češće se i sama bave sportom

Televizore, kompjutere i telefone treba svesti na minimum jer će deca tako imati više vremena za fizičku aktivnost

Maloj deci su potrebne lopte, konopci za preskakanje, penjalice, skakalice, štule, tramboline, hula-hop i druge igračke koje će ih održavati aktivnim

Kada je dete spremno da počne sa bavljenjem sportom, treba ga upozoriti da sluša telo. Vežbanje ne treba da boli. Ako se to ipak desi, dete treba da uspori ili pokuša manje zahtevnu fizičku aktivnost. Ne treba da preteruje ni u čemu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading