"UKRALI" JE MAJSTORI: Rešena misterija nestanka Batine ploče sa zida zgrade u kojoj je živeo

Autor: D. P.

Vesti

03.09.2020

04:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nestanak spomen-ploče posvećene legendarnom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016) na ulazu zgrade u kojoj je živeo izazvala je opštu pometnju na Vračaru i podigla medijsku prašinu. Iako se u prvom trenutku pomislilo da je reč o vandalskom činu i da je ploča ukradena, ispostavilo se da je popustio silikon kojim je bila pričvršćena na zid i da je sama pala sa mesta gde je postavljena na ulazu u zgradu u Mileševskoj 27.

RepublikaFoto: Tanjug
Bata Živojinović

Kako su objasnili stanari zgrade i bivše komšije čuvenog glumca, kada su videli šta se dogodilo, uzeli su ploču i sklonili je na sigurno. Sada se čeka Batina rođaka koja živi u njegovom nekadašnjem stanu da se vrati iz Splita kako bi ovaj problem bio rešen.

Ploča je već bila ukradena desetak dana nakon postavljanja 2017, pa ne čudi što se u prvi mah pomislilo da je ponovo oskrnavljena uspomena na čuvenog glumca. Odmah je reagovala i policija iz obližnje policijske stanice na Vračaru koja je ispitivala stanare zgrade i tako je utvrđeno da je spomen-ploča samo privremeno sklonjena.

Napadi na murale

  • Mural posvećen Nebojši Glogovcu u Užicu uništen je i prelepljen reklamama
  • Oštećen je i iscrtan crnim sprejom mural posvećen Bati Stojkoviću naslikan na zidu Kulturnog centra u Ulici braće Krsmanović u Beogradu
  • Prekrečen mural s likom slavnog američkog glumca Robina Vilijamsa u Karađorđevoj 42
  • Samo nekoliko dana nakon oslikavanja oštećen je mural na Palama posvećen ratnom hirurgu iz Niša Miodragu Laziću
  • Crvenom farbom uništen je bilbord sa likom patrijarha Pavla u Kotoru, ali je ubrzo zamenjen novim

Podsećamo, spomen-ploču je uradio Dragan Stojanović, a postavljena je na inicijativu Batinog druga iz detinjstva Radoslava Laleta Vujadinovića, koji je i autor knjige "Valter pre Valtera". On je bio inicijator i slikanja murala sa Batinim likom u blizini Beogradskog dramskog pozorišta.

Spomen-ploča Bati Živojinoviću prvi put je postavljena godinu dana posle njegove smrti i to na njegov rođendan 5. juna 2017. Na ploči piše: "Velikom čoveku i velikom glumcu - U ovoj zgradi je živeo Velimir Bata Živojinović", a uklesani su i stihovi pesme koju je glumac Toma Kuruzović posvetio Bati.

 

 

 

Predlog Batinog sina

Miljko Živojinović, sin legendarnog glumca, od početka je verovao da nestala ploča posvećena njegovom ocu nije čin mržnje i bezumlja. On je predložio da jedna od kamera postavljena na obližnjoj policijskoj stanici ubuduće bude usmerena u pravcu ulaza u zgradu u Mileševskoj ulici kako bi se kontrolisalo i sprečilo eventualno skidanje spomen-ploče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading