ZABRINJAVAJUĆE: Svaka druga mlada osoba u Srbiji je probala marihuanu!

Autor: politika.rs

Vesti

02.09.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka druga mlada osoba u našoj zemlji probala je marihuanu, svaka sedma konzumirala je „nešto za smirenje”, a podaci izvedeni iz najnovijeg istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji” upozoravaju da je čak 14 procenata mladih probalo ekstazi, dok je svaki osmi eksperimentisao s kokainom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija koja je urađena na reprezentativnom uzorku mladih od 15 do 25 godina takođe je pokazala da je svaka deseta mlada osoba makar jednom probala amfetamine, a halucinogenu drogu LSD konzumiralo je pet procenata njih. Kako u razgovoru za naš list ističe Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije, posebno zabrinjava podatak da je skoro svaka deseta mlada osoba probala sve psihoaktivne supstance – od marihuane, preko amfetamina do heroina.

– Činjenica da je tako visok procenat mladih osoba priznao da je probao droge govori da su one dostupne, da država nema adekvatnu kontrolu nad dilerima i celom industrijom ilegalne trgovine droge, ali i da mladi od svog džeparca mogu sebi da priušte različite psihoaktivne supstance. Mi u ovom ispitivanju nismo tragali za odgovorom koliko često mladi koriste drogu i da li su od nje zavisni – samo nas je zanimalo da li su probali neku psihoaktivnu supstancu. Iako su odgovori koji smo dobili prilično zabrinjavajući, još više nas brine veoma visok procenat mladih koji konzumira alkohol – čak 95 odsto njih odgovorilo je da je probalo alkohol, a svaki osmi priznao je da pije češće od jednom nedeljno. Ovo istraživanje takođe je pokazalo da trećina mladih svakodnevno puši, a dodatnih 15 procenata njih ponekad zapali cigaretu – ističe naš sagovornik. On dodaje da nije iznenađen visokim procentom mladih koji su počeli da eksperimentišu sa drogama i podseća da veliki broj njih živi sa roditeljima, nema posao i priznaje da je deprimiran situacijom u kojoj se nalazi.

Dr Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, kaže da nije iznenađena ovako visokim brojem mladih koji su eksperimentisali sa psihoaktivnim supstancama i objašnjava da je droga odavno izgubila oreol „zabranjenog voća”.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

– Prethodne generacije odrastale su uz dramatična upozorenja svojih roditelja da je droga nešto opasno i strašno što ih može koštati života. Mladi danas odrastaju uz filmove u kojima veliki broj glavnih junaka konzumira kokain ili amfetamine, odlaze na muzičke festivale koji se održavaju u slavu piva, slušaju javne polemike o legalizaciji marihuane, pa ne treba da čudi zbog čega psihoaktivne supstance ne doživljavaju kao opasnost. Sa druge strane, cena droge pada, standard raste i gotovo svaka mlada osoba može sebi da priušti rekreativno, to jest povremeno uzimanje droge – smatra naša sagovornica.

Ona dodaje da je odnos prema „dizajniranju” sopstvenog raspoloženja uz pomoć supstanci danas liberalniji nego ranije. Naime, postalo je uobičajeno da uzmemo sedativ kada smo neraspoloženi, alkohol kako bismo pojačali dobro raspoloženje ili neko energetsko piće da bismo „pregurali” noć. Iako se sedativi izdaju samo na recept, oni su prisutni u skoro svakoj kućnoj apoteci, jer se dobijaju kao pomoćna terapija u lečenju visokog krvnog pritiska, od koga pati polovina naših sugrađana.

– Danas nije uobičajeno da sami roditelji daju mladima neko sredstvo za smirenje ako su uznemireni ili izlaze na ispit, pa ne treba da iznenađuje što su pilule postale uobičajeni način za dizajniranje raspoloženja. Znamo da se na brojnim muzičkim festivalima amfetamini kupuju bez ikakvih problema, a ono što je manje poznato jeste da se mladi međusobno takmiče ko će više pilula da proguta za veče. Jedna devojka je pre nekoliko godina glavom platila ovu vrstu takmičenja – uzela je čak 15 tableta ekstazija. Iako se najveći broj osoba na lečenje javlja zbog zavisnosti od heroina, raste broj onih koji traže pomoć stručnjaka zbog amfetamina i politoksikomanije – upozorava dr Kovačević i dodaje da popularnosti ekstazija doprinosi i činjenica da nema opasnosti od dobijanja virusa HIV-a i hepatitisa, koji se prenose zaraženim špricevima prilikom konzumacije heroina.

Ona podseća da je u našoj sredini alkoholizam mnogo veći problem od narkomanije, o čemu govori i podatak da je jedan procenat stanovništva zavistan od psihotika, a čak deset odsto od alkohola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading