BUKNULA KORONA U PRIBOJU! Pozitivno čak dve trećine korisnika doma za stare

Autor: kurir

Vesti

28.08.2020

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 43 stanara virus je potvrđen kod njih 27, koji su hospitalizovani u Užicu, dok još petoro čeka rezultate u pribojskoj bolnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Najmanje 27 štićenika privatnog doma za stara lica „Terza Eta“ u Priboju zaraženo je koronavirusom.

Samo juče stigli su iz referentnih laboratorija podaci da je 27 štićenika ovog privatnog gerontološkog centra pozitivno na kovid 19. Pre nekoliko dana je, kako saznajemo, testirano svih 43 korisnika ovog centra, 11 je negativno, a za petoro pacijenata koji su smešteni na izolaciono odeljenje pribojske Opšte bolnice čekaju se rezultati. U Priboju, inače, u poslednjih šest dana, sem korisnika gerontološkog centra, nije bilo pozitivnih na koronavirus.

Obostrana upala pluća

- Svi pacijenti koji su iz doma za stare prebačeni u Opštu bolnicu odmah su zbrinuti, a oni za koje je stigla potvrda da su pozitivni na koronavirus prebačeni su u užičku Opštu bolnicu. Danas je iz naše bolnice u Užice prebačeno 10 pacijenata, svi su korisnici doma za stare, juče troje, 23. i 22. avgusta po jedno - kaže dr Predrag Terzić, direktor Opšte bolnicu u Priboju.

Prema rečima dr Vladana Ćirkovića iz Opšte bolnice u Priboju, radi se o pacijentima s težom i srednje teškom kliničkom slikom, neki od njih su sa obostranom upalom pluća, niskom saturacijom, a dodatni problem jeste što se radi o starijim, teško pokretnim, i u nekim slučajevima dementnim ljudima.

Nepoznat izvor

Kako je virus korona ušao u starački dom u Priboju, zasad se ne zna. Iz doma juče nisu bili spremni da daju izjave za Kurir. Kako saznajemo, dom je još od marta bio u totalnom karantinu te od tada nije imao prijem novih korisnika, a do ponedeljka su bile zabranjene i posete.

- Pre nekoliko dana ljudi smešteni u domu počeli su da dobijaju temperaturu, što je bio signal za reakciju nadležnih. Testirani su svi korisnici i ispostavilo se da su dve trećine njih pozitivni na koronavirus - kaže naš izvor iz Priboja. Inače, u domu su korisnici iz Priboja, Prijepolja, Sjenice, Nove Varoši, čak i iz nekih opština Republike Srpske koje gravitiraju prema Priboju.

U opštini Priboj juče nam je rečeno da se trenutno preduzimaju sve potrebne mere da se širenje zaraze zaustavi, a o onome što se dogodilo obaveštene su sve nadležne institucije u zemlji, pa se očekuje njihova reakcija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading