Velika čast za naš zdravstveni sistem i ministra Lončara: Srbija će predsedavati Konferencijom o imunizaciji

Autor:

Vesti

27.08.2020

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poziv Svetske zdravstvene organizacije upućen Srbiji da početkom godine predsedava Konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati zvaničnici više od 50 zemalja, velika je čast, izmedju ostalog i zato što dolazi u trenutku kada na planeti nema mesta gde vakcinacija nije jedna od najvažnijih tema, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

Imunizacija je danas jedna od najvažnijih tema, a konferencija će biti početkom godine i to, kako se svi nadamo, u momentu kada će se pojaviti vakcina, rekao je Lončar u Banji Koviljači, nakon skupa koji je za lekare kovid bolnica u Loznici, Šapcu, Užicu, Valjevu i Čigoti organizovalo Ministarstvo u znak zahvalnosti za sve što su učinili tokom višemesečnog spašavanja života građana Srbije obolelih od korona virusa.
 

 

- Možete zamisliti u kom trenutku će se konferencija dešavati i u kom trenutku će Srbija predsedvati skupom. Imunizacija će biti glavana tema za ceo svet da li se vakcinisati i kojom vakcinom, kako, koliko i šta ... - rekao je ministar i upitao "možete li zamsliti koja je to čast za Srbiju", 

Prema njegovom rečima, poziv pokazuje kako se Srbija kotira u svetu, kada je pozvana da predsedava skupom na kome će biti ministri 53 ili 54 zemlje, a čija je tema jedna od najvažnijih na svetu, a uz to tada će biti još važnija jer će neke vakcine protiv kovida biti registovane.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zlatibor Lončar

Srbija je tu čast dobila, kako kaže, zahvaljujući zdravstvenom sistemu, planu i programu 2030 i građanima koji su poslušali struku i nauku i doprineli da se epidemija malih boginja suzbije.

Podsetio je da smo imali problem sa malim boginjama, i vakcinisanjem dece kada je imunizacija pala na 70 odsto.

 
 

- Zahvaljujući akciji koju smo pokrenuli i građanima koji su prihvatili stav struke i nauke, došli smo do 94 odsto imunizacije, spasili mnoge živote, sprečili mnoge bolesti, komplikacije i sačuvali zdravstveni sistem. To nas je kvalifikovalo da Srbija bude ta koja će predsedavati na tako bitnu temu - rekao je Lončar.
   

Ministar je naveo da sve što se dešava ne samo u Evropi već i u Srbiji neko prati, i da odluka nije mogla da padne sa neba.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge juče je uputio zvaničan poziv ministru zdravlja Srbije da bude predsedavajući na Konferenciji posvećenoj imunizaciji kojoj će prisustvovati predstavnici 53 zemlje članice SZO Evropa.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading